nieuws

‘Pas op voor de neus van de kameel’

woningbouw

‘Pas op voor de neus van de kameel’

EIB-directeur Taco van Hoek stelt een huuraftrek voor als instrument om de huur- en koopmarkt gelijker te behandelen. Pas op voor de “neus van de kameel”, reageren RIGO-partners Rob de Wildt en Andre Buys.

Er komen slechts 150.000 woningen voor in aanmerking. Daarom hoeft een huuraftrek het Rijk slechts zo’n 300 miljoen te kosten aan huurderving, meent Van Hoek in het rapport ‘Dynamiek op de woningmarkt’. De huuraftrek van 3 procent van de WOZ-waarde van 180.000 euro zou namelijk alleen gelden voor woningen met een huur boven 650 euro per maand en dat zijn er nu niet zoveel. Samen met de renteaftrek zou de huurder/eigenaar er maximaal 30 jaar gebruik van mogen maken.

“Ooit is de huurtoeslag, toen nog individuele huursubsidie, ook als een beperkte maatregel voor een kleine groep ingevoerd, een maatregel die toen als een kameelneus is betiteld en die aanvankelijk 9 procent van de huurders bediende en in tien jaar tijd naar 25 procent van de huurders ging. Nu is het aandeel 40 procent en de kosten bedragen 2 miljard per jaar”, berekenen De Wildt en Buys. Zij vinden dan ook dat Van Hoek de dynamiek in de woningmarkt en de mogelijke arbitrage tussen sociale huur, dure huur en koopsector zwaar onderschat.

Lees het rapport ‘Dynamiek op de woningmarkt’ van Taco van Hoek

Reageer op dit artikel