nieuws

Meer maatwerk bij verstrekken van hypotheek gewenst

woningbouw

Nico Rietdijk van ontwikkelaarsorganisatie NVB staat niet alleen in zijn kritiek op de banken. Ook Bouwend Nederland en de makelaarsvereniging NVM maken zich zorgen over de woningmarkt.

“Het consumentenvertrouwen is gebaat bij rust en duidelijkheid”, stelt Bouwend Nederland-woordvoerder Theo Scholte. “Hoe meer gesteggel, hoe minder vertrouwen. Met Rietdijk zijn we van mening dat banken geen extra regels boven op de afspraken over de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moeten leggen. De 108 procent van de marktwaarde van een woning is een prima percentage. Dat hoeft niet lager.” Scholte vindt dat banken elke hypotheekaanvraag op een zakelijke manier moeten bekijken. “Dat betekent maatwerk. Tweeverdieners zonder kinderen behandel je anders dan een ouder echtpaar met alleen AOW.”

Roeland Kimman, zegsman namens de NVM, is het met Scholte eens. “Banken moeten bij elke hypotheek de risico’s afwegen. Bij een NHG-hypotheek krijgen ze bepaalde garanties. Daarvoor kunnen ze meer uitlenen.” Toch is Kimman minder stellig dan Rietdijk, gisteren in deze krant. “De gedragscode van de banken is een advies, geen wet. Die hele discussie over 106 of 108 procent moet geen competentiestrijd worden over de rug van consumenten.”

Reageer op dit artikel