nieuws

‘Meer vragen over binnenklimaat’

woningbouw

‘Meer vragen over binnenklimaat’

Voor mensen met astma, longemfyseem of bronchitis is een goed en gezond binnenmilieu in een woning van groot belang. Met alle aandacht voor de schadelijke effecten van balansventilatie vragen corporaties, installateurs en bouwers zich steeds vaker af hoe het dan wèl moet, ziet Jelmer Krom van het Astma Fonds.

De Veenendaalse woonstichting Patrimonium maakte onlangs bekend een aantal ‘stofvrije’ woningen, speciaal voor mensen met astma of COPD te willen bouwen. Met extra ventilatie, een gesloten keuken, vloerverwarming en een centraal stofzuigersysteem wordt de kans op stof en huisstofmijt kleiner. Oorspronkelijk stonden er zes van dergelijke woningen in het plan, maar vanwege de grote belangstelling heeft de stichting dat aantal verhoogd naar 11.

Jelmer Krom verbaast zich niet over de populariteit van stofarme woningbouw. “In Nederland hebben 1 miljoen mensen een longziekte als astma of COPD, een verzamelterm voor chronische ziekten als longemfyseem en bronchitis. Voor al deze mensen geldt dat ze bewust moeten omgaan met het binnenmilieu, omdat ze last hebben van stof, kooklucht, mijt, pollen of andere schadelijke stoffen. Toch leven veel mensen in een ongezonde omgeving.”

Het Astma Fonds voert actief campagne om mensen bewust te maken van de noodzaak van een gezond binnenmilieu. “We zijn al een tijd bezig met een campagne voor gezonde scholen. Onder kinderen is astma de grootste chronische ziekte. Maar we merken dat er ook steeds meer vragen komen over het klimaat in huis. Niet alleen van patiënten, maar ook van bijvoorbeeld corporaties, installateurs en bouwers. Ze willen van ons weten waar ze op moeten letten.”

En eigenlijk is het niet eens zo moeilijk om verstandig te bouwen voor mensen met een longziekte. “De belangrijkste regel is dat er altijd een raam open moet kunnen. Dat lijkt simpel, maar toch zijn er huizen zat waarbij dat niet kan. Maar je kan ook aan andere voorzieningen denken. Een carport die zo ontworpen is dat fijnstof uit de uitlaat zich er niet verzamelt. Een gesloten keuken, of zonwering zodat er geen gordijnen gebruikt hoeven te worden.”

Krom is overigens mild over balansventilatie. “Het belangrijkste probleem is niet die balansventilatie, maar nog steeds het feit dat veel mensen in huizen wonen met achterstallig onderhoud, waar zich stof en schimmels verzamelen. Of ze wonen aan een drukke weg met veel uitlaatgassen. In principe is balansventilatie een systeem dat voor mensen met een longziekte goed kan werken. Maar dat is wel net het probleem: het moet goed aangelegd zijn, en het moet simpel te bedienen zijn. Zo simpel als een raam openzetten.”

Reageer op dit artikel