nieuws

Bouwpiek corporaties in 2012

woningbouw

Corporaties gaan in 2012 een recordaantal huurwoningen bouwen: 43.000. Dat blijkt uit prognoses van de corporaties die in bezit zijn van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

De bouwhausse is tijdelijk. In de jaren na 2012 zal de productie snel dalen. In 2015 wordt de bouw van 23.000 huurwoningen verwacht. De plotselinge groei van de bouwproductiviteit van corporaties is opmerkelijk. Dit jaar verwacht het WSW een productie van ruim 31.000 huurwoningen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen een kleine 29.000 huurwoningen opgeleverd werden.

De bouwhausse in 2012 is deels een inhaaleffect, zegt Erik Terheggen, manager beleid van het WSW. “Het gaat om bouwprojecten met een hele lange doorlooptijd. Deze projecten zitten al jaren in de pijplijn en hebben veel voorbereidingstijd gevergd. Ze zijn lang uitgesteld, maar nooit afgesteld. Corporaties maakten door de crisis een pas op de plaats, maar gaan nu wel door. Dat resulteert in een bouwbubble in 2012.” Pas of langere termijn zie je volgens Terheggen het effect van de crisis op de investeringen.

Koopwoningen

Het WSW houdt geen cijfers bij over het aantal gebouwde koopwoningen. Wel constateert het fonds dat in 2010 minder koopwoningen zijn gebouwd. “Maar corporaties blijven een behoorlijke ambitie houden om koopwoningen te bouwen”, zegt Terheggen. Vooral in het sociale, goedkope segment. De investering in koopwoningen zal groeien van 1,7 miljard euro dit jaar tot 2,1 miljard in 2012. In 2015 zal een op de vier door corporaties gebouwde woningen een koopwoning zijn. WSW vermoedt dat corporaties inspelen op het tekort aan goedkope koopwoningen.

Corporaties investeerden in 2010 in totaal 10 miljard euro in hun vastgoed. In 2009 lagen de investeringen nog op 11,1 miljard. Het voornemen is in 2011 en 2012 2,5 miljard tot bijna 3 miljard euro meer te investeren.

Niet alle corporaties zullen de komende jaren hun bouwproductie gaan opschroeven, benadrukt WSW. Sommige corporaties zien zich gedwongen om juist minder te investeren in woningen en ander maatschappelijke gewenste projecten, omdat de kasstromen door de oplopende rentelasten, tegenvallende verkopen en de beperkte huurgroei steeds meer gaan knellen.

Reageer op dit artikel