nieuws

Bouw na 80 jaar terug bij de burger

woningbouw

Gemeenten en provincies krijgen de regie en ruimte terug over woningbouwplannen. Projectontwikkelaars en aannemers zijn er maar wat blij mee. “Het dwingt ons eindelijk weer om voor de burger te bouwen”, zegt Nico Rietdijk, directeur van de NVB.

Minister Schultz (infrastructuur en milieu) lanceerde dinsdag de nieuwe Structuurvisie Infrastructuur. Kern van haar verhaal: er moet meer ruimte komen. Meer beleidsruimte voor gemeenten en provincies, meer ruimte voor bouwplannen.

Rietdijk: “De megastal van regels wordt kleiner. De aannemer zal minder aanlopen tegen betuttelende overheden, zijn grootste frustratie.” De directeur van ontwikkelende bouwers vindt het vooral positief dat Schultz het bouwen na tientallen jaren weer aan de burger ‘geeft’. “Met heimwee denken we terug aan de jarendertigwoningen. Niet om de architectuur, maar omdat die huizen de woonwensen uit die tijd belichamen. Na de oorlog kwam die tijd eigenlijk nooit meer terug. De overheid wees de plek om te bouwen aan. De stedenbouwkundige zei dan dat het lange blokken moesten worden. En dus werden het appartementen of kantoren.”

Andersom

“De nieuwe bouwrealiteit werkt precies andersom”, vervolgt de NVB-directeur. “Wat speelt er in een dorp? Wat leeft er onder de bewoners. Het bouwen zal weer van onderaf vorm krijgen. Daarom verwacht ik ook veel van woonworkshops.”

Ook Jan Fokkema, directeur van de Neprom, is enthousiast over de “realiteitszin en decentralisatie” van het kabinet. Hij vraagt zich wel af of gemeenten en provincies de geboden vrijheid aankunnen. “Op lokaal niveau bestaat het risico dat bouwprojecten vertragen door not in my back­yard-overwegingen. Het Rijk moet dat in de gaten houden.”

Joep Rats, directeur economische zaken bij Bouwend Nederland, betoogt dat het kabinet ook plannen voor gebiedsontwikkeling die op lokaal niveau ontstaan, moet blijven stimuleren: “Of de structuurvisie ons uit de crisis haalt? Het kan wel wat helpen.”

Reageer op dit artikel