nieuws

‘Onderzoek nodig naar veel flats’

woningbouw

Het instorten van een deel van de bovenste galerij van de Antillenflat in Leeuwarden moet leiden tot nader onderzoek bij heel veel gebouwen uit die tijd. “Flats met eenzelfde constructie uit dezelfde periode lopen dezelfde risico’s.”

Dat is de eerste reactie van Johan Galjaard, voorzitter van de constructeursvereniging VNConstructeurs, op het incident gisteren in de Friese hoofdstad. Van het gebouw raakte een stuk uit de bovenste galerij los, dat in zijn val delen van de vier galerijen eronder heeft meegenomen. Bij het incident zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd. De bewoners van de flat zijn geëvacueerd.

Hoe het ongeveer 5 meter lange stuk van de galerij van de vijfde verdieping kon losraken is onduidelijk. Het gaat niet om een prefab onderdeel waarvan de verbindingen zijn bezweken, maar om een doorgestort deel van de betonconstructie. Wellicht is de constructie aangetast door een combinatie van hemelwater en in de winter het gebruik van dooizout. De galerijen zijn zonder dilataties doorgestort, maar het is mogelijk dat het deel bij stortvoegen is gebroken.

Antillenflat

Flats van het type Antillenflat is veel in Nederland gebouwd. Het gebouw telt elf bouwlagen en bestaat uit splitlevelwoningen van twee verdiepingen. Het type is destijds ontworpen door architectenbureau Van den Broek en Bakema.

“In het algemeen geldt dat constructies geïnspecteerd moeten worden”, stelt Galjaard. “Ik pleit voor controle van flats met eenzelfde uitvoering uit dezelfde tijd. Zij lopen dezelfde risico’s als de Antillenflat. Eerst een visuele inspectie en als sporen van ‘betonrot’ zichtbaar zijn proefboringen.”

Een probleem is dat ‘betonrot’ niet altijd aan het oppervlak van het beton te zien is. Scheurvorming is wel zichtbaar. “De instorting in Leeuwarden kan slechts het gevolg zijn van het begeven van de wapening, is mijn eerste indruk. Grote kans dat de inklemming zijn werk niet meer heeft gedaan”, aldus Galjaard.

“De kwaliteit van het beton was in die periode minder dan nu”, vervolgt Galjaard zijn eerste reactie. “En er werd geen rekening gehouden met koudebruggen. Binnen wordt redelijk constant verwarmd, maar buiten is het koud. Door de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kan scheurvorming ontstaan, met als gevolg corrosie van de wapening. Wellicht was de dekking onvoldoende. Men paste in die tijd ook minder dekking toe. Op een gegeven moment roest de wapening zo ver door dat de constructie bezwijkt.” Op het eerste gezicht zijn de galerijen van de Antillenflat wel ‘geknipt’, voorzien van dilataties, stelt Galjaard.

Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Leeuwarden en de politie laten een bouwkundig onderzoek uitvoeren naar de constructie van de galerijen.

Reageer op dit artikel