nieuws

Galerij in Leeuwarden stort in

woningbouw

Aan de Antillenweg in Leeuwarden is een stuk uit de bovenste galerij van een flatgebouw losgeraakt. In zijn val heeft het delen van de vier galerijen eronder meegenomen. Het gaat om een type flats dat veel in Nederland is gebouwd.

Het gebouw is tien verdiepingen hoog en bestaat uit splitlevelwoningen van twee verdiepingen. Het type is destijds ontworpen door architectenbureau Van den Broek en Bakema. De tekeningen voor de Antillenflat in Leeuwarden zijn uit 1963. Het flatgebouw is waarschijnlijk in 1964 gebouwd. In die tijd werd nog geen rekening gehouden met koudebruggen. De vloeren hebben bij de gevel een verdikte strook. Die verjongt en loopt door in de galerij. De constructie is geheel op locatie gestort. De balusters aan de galerij zijn van beton. Oorspronkelijk waren de hekken tussen de balusters van hout.

Renovatie

De Antillenflat heeft in 2003 een renovatie ondergaan. Het trappenhuis is toen aangepakt en er is schilderwerk uitgevoerd in opdracht van de eigenaar, woningcorporatie WoonFriesland. De afgelopen jaren worden de flats verkocht met 25 procent korting en terugkoopgarantie, waarbij de grond eigendom blijft van WoonFriesland, maar geen erfpacht hoeft te worden betaald. Hoe het ongeveer vier meter lange stuk van de galerij van de vijfde verdieping kon losraken is onduidelijk. Het gaat niet om een prefab onderdeel waarvan de verbindingen zijn bezweken, maar om een doorgestort deel van de betonconstructie.

Dooizout

Het gebeurde roept niet alleen vragen op over de Antillenflat, maar over alle splitlevel flatgebouwen van dit type die in Nederland zijn gebouwd, eind jaren ’50 en in de jaren ’60. Wellicht is de constructie aangetast door een combinatie van hemelwater en in de winter het gebruik van dooizout. De galerijen zijn zonder dilataties doorgestort, maar het is mogelijk dat het deel bij stortvoegen is gebroken. De ingestorte galerij gaf toegang tot de voordeuren van de flats. De balkons aan de andere zijde van het gebouw zijn op dezelfde wijze uitgevoerd.

Reageer op dit artikel