nieuws

Dip treft bouw sociale huurwoningen nauwelijks

woningbouw Premium

De bouw van huurwoningen door corporaties is het afgelopen jaar nauwelijks afgenomen. In 2010 werden 29.300 woningen neergezet, 1.100 minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) vandaag publiceerde.

De bouw van koopwoningen is wel fors verminderd. Woningcorporaties bouwden in 2010 7.600 koopwoningen, bijna een kwart minder dan in 2009. Volgend jaar verwachten de corporaties een piek te halen in de bouw van huurwoningen. Het CFV houdt het op zo’n 43.000 woningen. De jaren daarop zakt het snel in, met in 2015 een schamel aantal van 23.000 woningen.

Te ambitieus

De bouw van koopwoningen laat eenzelfde beeld zien. Na de lage productie van dit jaar, staan volgend jaar nog 14.000 koopwoningen op het programma. Daarna daalt het geleidelijk naar 10.000 in 2015. Hoe sterk de productiecijfers van nieuwbouwwoningen volgend jaar werkelijk gaan opveren, is de vraag. De afgelopen jaren constateerde het CFV dat de prognoses van de corporaties vaak te ambitieus waren. Ook dit jaar waarschuwt de toezichthouder daarvoor.

Reageer op dit artikel