nieuws

Den Haag ziet ontwikkelaar ministeriepanden vertrekken

woningbouw Premium

Gemeente Den Haag zit met de panden van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie in haar maag. De gemeente heeft zich verplicht de kantoren aan te kopen, maar de projectontwikkelaar is afgehaakt.

Den Haag sprak in 2002 met de Rijksgebouwendienst af de panden te kopen zodra de ministeries de nieuw te bouwen JuBi-torens hadden betrokken. Dit gaat in 2013 gebeuren. Projectontwikkelaar MAB zou de gebouwen ombouwen tot woningen, kantoren, winkels en horeca, maar was hier niet toe verplicht. De ontwikkelaar ziet, gezien de malaise op de woning- en kantorenmarkt, echter geen brood meer in het project en haakt af.

Wat de gemeente nu met de twee panden gaat doen is nog niet bekend. “We zijn in gesprek met een aantal ontwikkelaars”, zegt Irene Sloof, woordvoerster van wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling). Om dit makkelijker te maken wordt het gebied niet in één keer en door één partij ontwikkeld, zoals in eerste instantie wel het geval was. Ook zijn de plannen aangepast. De gemeente zet in op minder kantoren en meer woningen. “Dat past beter bij de tijdgeest en de huidige situatie van de woningmarkt.”

Geen haast

Dat er hoogbouw komt is wel zeker. Binnen een half jaar hoopt de wethouder één of meerdere ontwikkelaars gevonden te hebben. Heel veel haast is daar niet bij, volgens de woordvoerster. “We kijken rustig rond. De ministeries gaan pas over twee jaar verhuizen, dus we hebben nog even.”

Den Haag betaalde naar verluidt 75 miljoen voor de panden. “Dat bedrag is door een raadslid genoemd”, benadrukt Sloof. Of het klopt wil de gemeente niet zeggen. “Wij brengen geen bedragen naar buiten.”

Reageer op dit artikel