nieuws

Woningen in ‘verboden stad’ Strijp-S

woningbouw Premium

Terwijl veel ontwikkelaars eerst huizen verkopen en dan gaan bouwen, heeft Woonbedrijf in Strijp-S juist gekozen voor het omgekeerde. De bouw van de eerste 198 woningen op het voormalige Philips-terrein van de woningcorporatie is een flink eind gaande, de verkoop is onlangs gestart. “We hebben heel bewust dat risico genomen, omdat we in het gebied geloven”, zegt directeur Ingrid de Boer van Woonbedrijf. “Daarom hebben we gezegd: we moeten gewoon beginnen tegen de economische ontwikkeling in.”

“We voelen ons ook verantwoordelijk voor de regio, niet alleen als het gaat om huisvesting, maar ook wat betreft werkgelegenheid. Het is een behoorlijke impuls voor de regio.” De Boer noemt Strijp-S een uniek gebied in Nederland, dat zich door de ligging bij het centrum en door de differentiatie aan functies die er moet ontstaan, onderscheidt van andere voormalige industrieterreinen die worden omgevormd tot woonwerkgebied. “Zelfs Céramique ion Maastricht kan zich hier niet mee meten qua dynamiek. Die is hier veel krachtiger.”

Veel inwoners van Eindhoven associëren Strijp-S nog steeds met ‘de verboden stad’ van 27 hectare die het Philips-terrein vroeger was. Het is ook nog maar een paar jaar geleden dat zelfs de ontwikkelaars alleen met een pasje hun plangebied konden bezoeken, terwijl Philips al was vertrokken. Daarin is in hoog tempo verandering gekomen. Bedrijven en horeca zijn al wat langer op Strijp-S gevestigd, sommige in tijdelijke, andere in permanente behuizing. Was dat tot voor kort nog pionieren, tegenwoordig is er grotendeels bestrating en straatverlichting en er rijdt zelfs een stadsbus.

In opdracht van Woonbedrijf bouwt Stam+De Koning bouw de eerste woningen op Strijp-S tussen de Torenallee en de Kastanjelaan, die gefaseerd zullen worden opgeleverd tussen februari en oktober 2012. Drie architectenbureaus zijn ingeschakeld om dit plan SAS-3 (Stadsarchitectuur Strijp-S) vorm te geven: De Architecten Cie, Grosfeld Van der Velde en Architecten/en/en. In het ontwerp is sterk rekening gehouden met de monumentale omgeving. Aan de ene kant ligt het ruim honderd jaar oude Philipsdorp, waarop het plan moet aansluiten met wat lagere bebouwing.

Op de achtergrond staat de Hoge Rug, die een lange wand vormt van industriële gebouwen en daar loopt de bebouwing op naar acht en negen lagen. “De Hoge Rug is zo beeldbepalend in het plan, daar moet je het gevecht niet mee aangaan”, stelt De Boer. “Daarom hebben we in het plan gekozen voor differentiatie. Qua karakter is het juist tegengesteld.” Van de 198 woningen uit Woonbedrijf eerste deelplan zijn er 67 te koop, de rest wordt verhuurd. Hoewel de interesse vooraf groot was, is De Boer toch voorzichtig. “Mensen zijn heel kritisch. Daarom kunnen we niet achteroverleunen, maar moeten we het vuur uit de sloffen lopen om ze te verkopen.”

Ingewikkelder

De bouw en ontwikkeling van SAS-3 kost 59 miljoen euro. In totaal gaat Woonbedrijf duizend woningen bouwen. Met de ontwikkeling van het tweede plan, woningbouw en commerciële ruimte, is de corporatie nog bezig. Dat wordt volgens De Boer wat ingewikkelder gezien de veranderde financieringsconstructies waarmee corporaties te maken hebben.

Naast Woonbedrijf gaat ook corporatie Trudo binnenkort aan de slag. Twee gebouwen van de Hoge Rug (SAN en SBP) worden – eveneens door Stam+De Koning – omgevormd tot in totaal 240 huurlofts waar wonen en werken kan worden gecombineerd. Het wachten is op de bouwvergunning, de corporatie verwacht eind april te kunnen starten. Net als Woonbedrijf heeft ook Trudo 1000 tot 1100 woningen toebedeeld gekregen op Strijp-S. Behalve het herontwikkelen van bestaande Philipsgebouwen tot appartementen, gaat Trudo ook nieuwbouw plegen.

De gemeente Eindhoven zou aanvankelijk in het voormalig natuurkundig laboratorium ook woningen ontwikkelen, maar besloot daar eind vorig jaar vanaf te zien. De marktomstandigheden hebben daarbij zeker een rol gespeeld, laat een gemeentewoordvoerder weten. Nu de woningvraag is teruggelopen, wil de gemeente andere partijen niet in de wielen rijden. “Binnen het project ben je anders alleen met jezelf aan het concurreren en dat moet je niet willen.”

Het gebouw krijgt nu een mix aan functies. Plaza Futura en het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) Animatie nemen er onder meer hun intrek en mogelijk een onderwijsinstelling. De gemeente gaat nog wel 200 tot 250 appartementen bouwen rondom het NatLab. Die plannen zijn nog in ontwikkeling.

Reageer op dit artikel