nieuws

Energielabel voor woning verliesgevend

woningbouw

Een woning met een energielabel levert niet per definitie meer op dan een labelloze woning. In het onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken onlangs naar buiten bracht, wordt geen rekening gehouden met de investeringen die nodig zijn om een woning ‘groen’ te krijgen.

Dat zeggen onderzoekers Peter Berkhout en Rob de Wildt van Rigo Research en Advies in een opinieartikel in Cobouw. Volgens hen wekken onderzoekers Dirk Brounen en Nils Kok van de universiteiten van Tilburg en Maastricht in hun onderzoek voor het ministerie ten onrechte de suggestie dat het energielabel zijn geld meer dan waard is. “In werkelijkheid is het verkregen label het resultaat van investeringen die in het verleden al dan niet zijn gedaan om de energieprestatie op het betreffende niveau te krijgen.”

Uit cijfers van AgentschapNL blijkt dat het huiseigenaren gemiddeld 10.000 tot 15.000 euro kost om van een rood naar een groen label te komen. “De investering vertaalt zich ruwweg voor 50 procent in de woningprijs, zo lijkt het. Een verliesgevende zaak dus.” De criticasters denken dat het energielabel wel degelijk kan bijdragen aan het energiebewustzijn van woningbezitters. De overheid moet haar beleid van “onverplichte verplichting” echter niet maskeren met een “pseudowetenschappelijk onderzoek”.

Verkoopprijs

Hoogleraar vastgoed en economie Dirk Brounen erkent dat de investeringen niet in zijn onderzoek zijn meegenomen. “Wij hebben alleen geconcludeerd dat het label invloed heeft op de verkoopprijs. Voor woningen met een groen label (A, B of C, red.) betaalden de kopers gemiddeld 6000 euro meer dan voor een gelijkwaardige woning met een rood label. Een gunstig energielabel lijkt de koper positief te stemmen. Meer zeggen we eigenlijk niet.”

Berkhout en De Wildt houden op hun beurt geen rekening met het feit dat het energielabel ook veel oplevert, vindt Brounen. “Je kunt de investering en het prijsverschil bij verkoop niet één-op-één tegenover elkaar zetten. Wie tien jaar in een energiezuinige woning woont, heeft minder energiekosten.” Binnenlandse Zaken, dat opdracht tot het onderzoek gaf, was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel