nieuws

Nieuwe woonwijk op terrein van fabriek Neerlandia

woningbouw

Het terrein van de voormalige spijkerfabriek NV Draadindustrie Neerlandia in Utrecht krijgt, na bijna veertig jaar leegstand, een nieuwe woonbestemming.

Lithos Bouw & Ontwikkeling uit Amersfoort begint volgend jaar met de herontwikkeling van het terrein langs de Vaartse Rijn, in de wijk Hoograven: er verrijzen 130 woningen, verder is er plaats voor twee woongroepen, horeca en een paviljoen aan de kade.

De fabriekshallen gaan niet helemaal tegen de vlakte, zegt projectleider Pieter van Fulpen van Lithos. “Twee gevels van de voormalige fabriek blijven staan en worden in het project geïntegreerd. Het is weliswaar geen monument, maar de gevels zijn bijzonder genoeg om te behouden. Ook de schoorsteen blijft, maar hij krijgt een andere plek in het gebied.”

Bestemmingsplan

Neerlandia maakte tussen 1937 en 1973 onder meer spijkers, draad en gaas in de fabriek. In 1973 kocht de Utrechtse lompenhandelaar Prozee de fabriek op. In de jaren daarop bleven de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw achterwege.

Lithos is sinds 2004 bezig met de planvorming, in samenwerking met de Erven Prozee. Zodra het bestemmingsplan is vastgesteld en de ontwikkelaar de vergunningen heeft, begint de bouw.

Reageer op dit artikel