nieuws

In tien weken veertien prefab woningen

woningbouw

Een wijkje van veertien grondgebonden woningen in de wijk Ypenburg bij Den Haag kon dankzij prefabricage van de bouwdelen in zeer korte tijd worden gerealiseerd. Als twee weken vertraging in de winter niet worden meegerekend, was de ruwbouw binnen tien weken klaar geweest in plaats van binnen de gebruikelijke 19 à 20 weken.

Lammertink Bouwbedrijf uit Den Haag bouwt de woningen in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en zit inmiddels in de afbouwfase. Alle nieuwe bewoners zijn afkomstig van een woonwagenlocatie elders in de gemeente die wordt gesloten. Gezien de korte tijd voor de ontwikkelende bouwer (van de zijde van de opdrachtgever stond druk op de ketel) was de keuze voor prefab een logische. Hiervoor ging Lammertink, die de woningen in eigen beheer liet ontwerpen, in zee met Inprebo Bouwsystemen, een leverancier van prefab bouwelementen. De vier zijden van het aan een woonwagen refererende huis zijn samengesteld uit zes prefab delen: twee voor elke zijgevel en voor de kopgevels elk één. Een scharnierdak completeert de woning. Zo kon Inprebo drie huizen per dag neerzetten op de prefab betonnen heipalen, de funderingsbalken en de ribcassettevloeren. De muren zijn sandwichpanelen, samengesteld uit een binnenspouwblad van 140 millimeter lichtbeton, 120 millimeter isolatie en 70 millimeter buitenspouwblad met ingestorte steenstrips. Het schuine dak wordt afgewerkt met gebakken dakpannen. Ook de inrichting is gebaseerd op het interieur van een woonwagen. Alle woonfuncties bevinden zich op de begane grond. De verdieping is vrij indeelbaar. De aannemer had binnenwanden ook graag in prefab uitgevoerd, maar dat bleek niet haalbaar. Alle bewoners, elf kopers en drie huurders, bleken verschillende wensen te hebben. Daarom zijn metalstudwanden toegepast. Een vrijstaande berging van 3 bij 13 meter, de volle breedte van de kavel, krijgt massieve prefab wanden met ingestorte steenstrips. Aannemer Hans Lammertink ziet veel mogelijkheden voor toepassing van ‘zijn’ prefabconcept. Hij denkt aan de lichte utiliteit, maar ook aan bijvoorbeeld villabouw.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel