nieuws

Corporatie wacht veel pijnlijke maatregelen

woningbouw

Kleinere woningen, minder bouwen, hogere huren en snijden in de kosten. Dat zijn enkele aanbevelingen die onderzoeksbureau Rigo doet om de volkshuisvesting zoveel mogelijk op de been te houden.

“Het zijn geen vrolijke voorstellen, het wordt pijnlijk, maar het is wel nodig”, vindt Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Uva. “In zekere zin hebben corporaties altijd op de pof geleefd. Kostenstijgingen zijn redelijk vrijblijvend geaccepteerd, omdat het allemaal wel uit kon. Maar zo veel verlies per woning kun je niet blijven accepteren.” Bovendien verstoren de corporaties volgens hem de markt door woningen met verlies te bouwen. Daardoor is de markt voor andere partijen niet levensvatbaar.

Maar een doembeeld schetsen dat corporaties door de hoge onrendabele toppen genoodzaakt zijn straks alleen maar eenzijdige wijken voor de armen bouwen, wil Conijn niet. “Dat hoeft niet per se het gevolg te zijn. Er zijn meerdere wegen naar Rome. Het bouwproces kan bijvoorbeeld efficiënter.” “Slimmer en goedkoper bouwen”, stelt ook Marc Calon, voorzitter van de branchevereniging van woningcorporaties voor. Kleinere woningen zijn niet nodig. “Ik vind niet dat je de woningeisen naar beneden moet bijstellen.”

Frank Bijdendijk, bestuurder van woningcorporatie Stadgenoot merkt dat de crisis de bouwkosten heeft verlaagd. “Maar dat is maar een tijdelijke rem. Het is uitstel van executie.”

Dat de Tweede Kamer gisteren besloot dat woningcorporaties meer huur mogen vragen wanneer het energielabel van een woning is verbeterd, juichen de woningmarktdeskundigen toe.

Calon: “Hartstikke goed. We zijn er twee jaar mee bezig geweest. Ik ben overigens wel geschokt dat er partijen zijn die het toch nog tegen wilden houden.”

De onrendabele toppen zijn er echter maar beperkt mee te verkleinen, meent Bijdendijk: “Tegenover de huurverhoging staat een extra investering. Het is de vraag of dat rendement oplevert voor woningcorporaties. Maar het is in ieder geval prijzenswaardig dat de Kamer het besluit heeft genomen.”

Reageer op dit artikel