nieuws

Succesvolle metamorfose bejaardenhuis

woningbouw

Succesvolle metamorfose bejaardenhuis

Het voormalige bejaardenhuis Vijverzicht in de Haagse wijk Bouwlust onderging een metamorfose. Het heeft een nieuwe functie. In plaats van ouderen gaan er nu onder de naam MixxInn jongeren wonen en werken. Eigenaar Haag Wonen, A3 Architecten en aannemer Panagro gaven een rondleiding.

“Elke etage heeft zijn eigen kleur”, zegt architect Hans Gijzen, nadat de
deelnemers aan de excursie de lift op de vijfde etage hebben verlaten. “Rood,
blauw, oranje, groen. En het leuke is dat je dat ook van buiten af kunt zien ‘s
avonds als het licht aangaat.”

De rondleiding gaat door gangen, kamers en opslagruimten. Alles oogt alsof
het om een nagelnieuw gebouw gaat. André Westendorp, uitvoerder van Aanneming
Maatschappij Panagro: “We hebben aan het casco niets veranderd, maar kamers
samengetrokken en voorzien van keukens en sanitaire voorzieningen.”

Het plan voor de verbouwing gaat terug op de sluiting van het bejaardenhuis,
zo’n tien jaar geleden. Omdat de vele kleine kamers in het gebouw niet meer van
deze tijd waren, gingen stemmen op Vijverzicht te slopen. Maar wat moest er voor
het beeldbepalende gebouw in de plaats komen? Niemand die het wist.

Daarom werd besloten het complex te strippen en een nieuwe functie te geven.
Als plek waar jongvolwassenen wonen, werken en recreëren. En waarin op de koop
toe een klein hotel en een buurtrestaurant zijn gevestigd. Haag Wonen
investeerde er 12 miljoen euro in.

A3 Architecten uit Rotterdam ontwierpen een plan om het pand aan de
buitenkant een ander, veelkleurig aanzien te geven. En Joly van de Moosdijk van
Van Mourik Architecten uit Den Haag bedacht een interieur dat daarop aansluit.

Drijvend terras

Het gezelschap heeft ondertussen de tuin van het voormalige bejaardenhuis
bereikt. Alfred Busser, directeur van Haag Wonen blijft staan en wijst naar de
vijver waaraan het complex zijn naam dankt. “Daar komt een drijvend terras.” Een
attractie van het restaurant dat in de plint van het gebouw is gevestigd”, legt
hij uit. “Omdat het in het water komt te liggen, moesten we een Keurvergunning
aanvragen bij het Waterschap en die hebben we nog niet. Dus laat het terras nog
even op zich wachten.”

Als de vergunningaanvraag ter sprake komt, kan Busser een zucht niet
onderdrukken. Het verkrijgen van de nodige, meest gemeentelijke, licenties was
een moeizaam proces. “Verschillende wethouders waren enthousiast over onze
plannen. Desondanks was het lastig de nodige vergunningen los te krijgen.” De
deelnemers aan de rondleiding knikken begripvol. “Zo is het overal”, zegt een
van hen gelaten. ‘Klopt”, zegt een ander. “Die ambtenaren hebben allemaal
dezelfde cursus gevolgd.” Busser relativerend: “Nou ja, wat we hier hebben
gedaan is hoe dan ook iets om trots op te zijn.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels