Schuurwoningen op voormalig campingterrein

Schuurwoningen op voormalig campingterrein

Op het voormalige campingterrein De Schelfhorst aan de noordkant van Paterswolde (gemeente Tynaarloo) verrijzen tien zogenaamde schuurwoningen. Groningse ontwikkelaar Beauvast heeft de ambitie neergelegd om 'een hoogwaardig woonmilieu te realiseren, passend in de natuurlijke omgeving'.

De woningen moeten verschillend zijn (baksteen, hout of een combinatie; dakpannen of riet) en mogen geen invloed hebben op de omgeving, zo is vastgesteld in het beeldkwaliteitsplan. Het gaat om woningen van hoge architectonische kwaliteit. Uitgangspunt voor de typologie van de gebouwen zijn agrarisch geïnspireerde langgerekte volumes. De woning, bijgebouwen, de tuin en het erf op het bouwvlak worden als één samenhangend ensemble ontworpen, zo is het idee.

Het worden energieneutrale woningen. Dat betekent onder meer toepassing van hoogwaardige thermische isolatie en drievoudige beglazing. Ook komen er zonnepanelen op de daken en wordt onderzocht of het gebruik van aardwarmte via een waterpomp mogelijk is.

Loer Architecten uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp van de eerste schuurwoning die grotendeels van hout zal zijn. Tectnique uit Groningen heeft de technische tekeningen gemaakt en verzorgt bovendien de projectcoördinatie en directievoering van het project. “Het campingterrein ligt middenin een prachtig natuurgebied en is al jaren niet meer in gebruik”, zegt Freddy Siekmans van Tectnique. Voor dit project zal er met verschillende architecten worden gewerkt.

De Schelfhorst is een klein gehucht in het buitengebied van Paterswolde. Hier lag dus ook de gelijknamige camping plaats bood aan 260 stacaravans. Tot 2002, toen de camping is ontmanteld en plaatsmaakte voor een recreatiepark. Althans, dat was het idee. Het was de bedoeling dat er 75 recreatiewoningen zouden komen op het voormalige campingterrein. In 2006 is de grond bouwrijp gemaakt. Een zwemplas in de noordoosthoek werd zelfs gedempt, verder is een nieuwe waterloop midden in het plangebied gegraven. Uiteindelijk zijn er slechts twee modelwoningen gerealiseerd: er bleek te weinig belangstelling. Het gaat om een terrein van bijna 6 hectare dat intussen al meer dan tien jaar braak ligt.

Voor het terrein is een bestemmingsplanwijziging aangevraagd, zegt Siekmans. “Deze procedure loopt nog, hoewel deze zienswijze periode nu bijna afgerond is. Ondertussen zijn we met architect Frank Loer begonnen met de ontwerpuitwerking van één woning, dat bestaat uit een hoofdgebouw en een bijgebouw. Zodra de bestemmingsplan procedure is afgrond, zullen we een omgevingsvergunning aanvraag gaan indienen. Wij verwachten de eerste woning medio november te realiseren.”

De plannen zijn intussen voorgelegd aan de welstandscommissie, vervolgt Siekmans. “De reacties zijn positief.” Een aantal omwonenden dienden bezwaar in, maar een meerderheid van de gemeenteraad stemde eerder dit jaar in met de voorgenomen plannen.


Plaats: Paterswolde
Opdrachtgever: Beauvast BV
Ramingsgroep: 1.1 miljoen euro
Nummer: 528286


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

Bouwbericht

Bouwen 10 luxe schuurwoningen particuliere kavels (koop) op het voormalige campingterrein aan de Schelfhorst. Cor Kalfsbeek Architektuur & Sibylle Kalfsbeek Interieur hebben het masterplan ontworpen. Grond is bouwrijp gemaakt door aannemer Beauvast, per kavel een andere aannemer.

Paterswolde | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 9.999.999

Ga naar bouwbericht