bouwbericht

Intermaris zet in op communicatie bij renovatie

woningbouw Premium 681

Intermaris zet in op communicatie bij renovatie

Communicatie, dat is hét sleutelwoord bij de ingrijpende renovatie van de Bernard Zweersflat in Purmerend, een flat waar vooral mensen van 75 jaar en ouder wonen. “Voor veel mensen in deze leeftijdsgroep heeft een dergelijke renovatie namelijk grote impact”, zegt directievoerder Eric Beers van woningcorporatie Intermaris, eigenaar van de flat met 86 woningen. De flat is gebouwd in 1970 en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Wonen

Renoveren / verduurzamen (gasloos maken) van de Bernard Zweersflat (96 seniorenappartementen) aan de Bernard Zweersstraat 4-196.

PURMEREND | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

De bewoners hoeven tijdens de werkzaamheden niet te verhuizen, zo is afgesproken. Beers: “Er is een groot tekort aan woningen in Purmerend, met lange wachtlijsten. Als de bewoners tijdelijk ergens anders hadden moeten wonen, zouden we de doorloop van mutaties blokkeren.”

In nauw overleg met een bewonersgroep is een heus sociaal plan opgesteld. Zo komt er bij de flat aan de Bernard Zweersstraat een zogenaamde Tuinkamer, een plek waar ‘bewoners in saamhorigheid even kunnen ontsnappen aan de werkzaamheden’, aldus Beers. Deze Tuinkamer is een grote bouwkeet met daarin onder meer een woonkamer met een gezellig zitje, een keuken en een toilet. Mensen kunnen hier ook samen eten. Het is de bedoeling dat er straks kookclinics worden gegeven aan bewoners. Zo kunnen ze leren hoe het is om elektrisch te koken, in plaats van koken op gas. Beers: “Want we gaan de woningen volledig gasloos maken. Voor veel mensen zal dat even wennen zijn.” Verder komt er een buitenzitje voor de bewoners.

In opdracht van Intermaris start Hemubo Bouw uit Almere in mei de werkzaamheden, die naar schatting zo’n veertien maanden gaan duren. Het is de bedoeling dat de woningen energielabel A krijgen. Beers: “We zetten heel hoog in: met deze ingreep voldoet de flat zelfs aan de eisen van het Bouwbesluit voor nieuwbouw.”

Alle kozijnen worden vervangen door een kunststof variant met HR++glas. De gevels, de vloeren en het dak worden geïsoleerd, zodat de woningen in de zomer koel en in de winter warm blijven. De woningen zijn al aangesloten op stadsverwarming. Tevens krijgt de flat een frisse en moderne aanblik. Er komen bovendien nieuwe balkonhekken en een nieuwe, ruimere entree. Beers: “Bij de ingang gaan we een nieuwe ontmoetingsruimte realiseren voor de bewoners.”

Alle woningen krijgen een nieuwe voordeur. Verder krijgen alle bewoners een video-intercom in de woonkamer. De keukens, toiletten en badkamers worden niet vervangen: die zijn nog goed genoeg.

De opknapbeurt van de Bernard Zweersflat is de afsluiting van een serie renovaties. Intermaris is momenteel bezig met de afronding van de renovatie van vier Mercuriusflats: Mercurius I en II zijn klaar, III en IV staan in de steigers en zijn komende zomer gereed. Deze flats dragen straks de namen Winter, Lente, Zomer en Herfst, inclusief toepasselijke kleurenschema’s op de gevels. Op de gevel van de Bernard Zweersflat komen de vier seizoenen in kleur bij elkaar. Met deze duurzame investering wordt de levensduur van deze flats met minimaal dertig jaar verlengd, aldus de directievoerder.

Intermaris heeft 17.500 verhuurbare wooneenheden in bezit, waarvan 6500 in Purmerend.


Plaats: Purmerend
Opdrachtgever: Intermaris
Ramingsgroep: 4.8 miljoen euro
Nummer: 525709


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

 

Reageer op dit artikel