bouwbericht

Slachthuishof, nieuwe Haarlemse wijk mét popcentrum

woningbouw 3739

Slachthuishof, nieuwe Haarlemse wijk mét popcentrum

Slachthuishof, zo gaat het voormalige Slachthuisterrein aan de Oorkondelaan in Haarlem heten. Dit terrein – ruim 24.000 vierkante meter groot – wordt ontwikkeld tot een nieuw woon- en werkgebied, met een mix aan functies: wonen, culturele voorzieningen, horeca, bedrijvigheid en een popcentrum.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Herontwikkelen / verbouwen / bouwen 85 rijwoningen / 31 startersappartementen / 28 seniorenappartementen / 19 stadsappartementen / 3 grote familiewoningen / culturele voorzieningen waaronder een poppodium aan de Oorkondelaan e.o. op het vml. Slachthuisterrein in het plan 'Slachthuishof'.

HAARLEM | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

Bouwfonds Property Development (BPD) en bouwbedrijf De Nijs zijn de ontwikkelaars van het project in Haarlem. Het gaat om 166 woningen: 85 rijwoningen, 31 startersappartementen, 28 seniorenappartementen, 19 stadsappartementen en 3 zogenaamde XL familiewoningen. Alle woningen worden gasloos. De bouw van het popcentrum is urgent en wordt als eerste onderdeel van het project uitgevoerd. BPD en De Nijs hebben in het voortraject veel met buurtbewoners en andere betrokkenen gesproken over de invulling van het gebied, inclusief de openbare ruimte.

Bij de realisatie van het project in Haarlem-Oost is een groot aantal partijen betrokken: Team Slachthuishof. Dit team bestaat uit Hans van Heeswijk architecten, ZUS, vanOmmeren-architecten, Wijngaarde & Partners, Markus, Metabolic, Advier en Alliander DGO. Aannemer is De Nijs.

Het Slachthuisterrein is volgens de gemeente Haarlem een redelijk gaaf bewaard gebleven monumentaal slachthuiscomplex uit de vroege 20ste eeuw. Het complex is ontworpen door de Haarlemse stadsarchitecten J. Leijh en L.C. Dumont. Het eerste openbare slachthuis van Haarlem betreft een markant gebouw waar de rest van de wijk omheen gebouwd is. Doelstelling is het Slachthuisterrein een icoon van de buurt en de stad te maken, met een duidelijk profiel en economisch duurzaam. Hierbij moet het culturele monumentale erfgoed behouden blijven, aldus de gemeente.

Er is veel aandacht voor het waterbergend vermogen in de nieuwe wijk. Het water dat niet in het groen infiltreert, wordt opgevangen en vastgehouden door een integraal systeem van wadi’s en goten. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen.


Plaats: Haarlem
Opdrachtgever: BPD en bouwbedrijf De Nijs
Ramingsgroep: 22 miljoen euro
Nummer: 218876


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel