bouwbericht

Wonen in het bad waarin bijna heel Gouda leerde zwemmen

woningbouw Premium 1046

Wonen in het bad waarin bijna heel Gouda leerde zwemmen

Het historische Spaardersbad aan de Van Itersonlaan in Gouda wordt nieuw leven in geblazen. Het monumentale zwembad wordt getransformeerd tot woongebouw met zes unieke loft woningen. Begin april vond in het Spaardersbad de offi ciële handeling plaats die de bouwwerkzaamheden deed starten.

Wonen

Transformeren zwembad 'Spaardersbad' tot 6 loftwoningen (koop) aan de van Itersonlaan.

GOUDA | Uitvoering | € 1.000.000 - € 2.000.000

Het Spaardersbad dankt zijn naam aan inwoners van Gouda die in de crisistijd begin jaren 30 geld bij elkaar spaarden om het overdekte zwembad te kunnen realiseren. Architect Wolter Bakker van het bouwbureau van ‘De Verenigde Sportfondsenbaden’ maakte het oorspronkelijke ontwerp. 14 januari 1939 werd in het Spaardersbad de eerste duik genomen. Daarmee is het Spaardersbad een zeldzaam voorbeeld van een vooroorlogs overdekt zwembad. Een groot deel van de Goudse bevolking leerde hier zwemmen. Tussentijds is het zwembad tweemaal grondig gerenoveerd. Met de komst van het nieuwe Groenhovenbad werd het Spaardersbad in 2013 gesloten.

Zes zwemslagen

White House Development ontwikkelde samen met Mei architects and planners de plannen om het Spaardersbad te transformeren naar een woongebouw met zes woningen. De woningen zijn vernoemd naar de zes zwemslagen: schoolslag, rugslag, vlinderslag, borstcrawl, wisselslag en vrije slag. De woningen komen te liggen op en achter de badrand rondom het oude zwembassin. Het oorspronkelijke zwembad blijft behouden als gezamenlijke binnentuin. In het ontwerp zijn veel elementen van het oorspronkelijke zwembad bewaard gebleven. Zo blijft de gemetselde buitengevel zo veel mogelijk intact en ook de originele tegels van het zwembad blijven behouden.

Privé veranda

De woningen bestaan uit twee verdiepingen. Boven de badrand bevinden zich de woongedeelten. De helft van de woningen krijgt een voordeur in de buitengevel van het pand. De overige woningen zijn te bereiken via de hoofdingang die uitkomt in het bassin. Via de trap naar de eerste verdieping en de bruggen die boven het bassin lopen, kunnen bewoners hun woning betreden. Op dit niveau krijgt iedere woning een privé veranda die uitkijkt op de binnentuin. Een niveau lager bevinden zich de slaapkamers met uitzicht op de binnentuin. Dat zicht wordt gecreëerd door patrijspoortjes die in de origineel betegelde wanden van het zwembad worden geplaatst zwembassin wordt omgetoverd tot een groene binnentuin.

Mediterrane sfeer

Door het dak boven het bassin te openen, valt er veel licht naar binnen. De combinatie van groen, licht en glas zorgt in de binnentuin voor een mediterrane sfeer. Door het openen van het dak wordt ook de oorspronkelijke stalen vakwerkconstructie van het pand zichtbaar. Deze constructie loopt door in de woningen. Ter plaatse van de karakteristieke schoorsteen, in de voormalige technische ruimte van het zwembad, komt een nieuwe glazen lift schacht. Aertgeerts Bouw B.V. voert de bouwwerkzaamheden uit. Naar verwachting zijn de woningen volgend voorjaar klaar. Dan kunnen nieuwe inwoners, 80 jaar na de eerste duik, hun woning in het Spaardersbad betrekken.

Foto’s: Mei architects and planners.

 


Plaats: Gouda

Opdrachtgever: White House Development B.V.

Nummer: 505290


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel