bouwbericht

Dijkdorp Cruquius krijgt duizend nieuwe woningen

woningbouw 1271

Dijkdorp Cruquius krijgt duizend nieuwe woningen

Aan de rand van Cruquius, op landgoed Wickevoort, realiseert AM een nieuw woongebied. In totaal gaat het om circa duizend woningen: van rijwoningen en twee-onder-een-kappers tot vrijstaande huizen en appartementen. Het gaat om koop- en (sociale) huurwoningen. Cruquius ligt tussen Heemstede, Haarlem en Hoofddorp in. Het landgoed ligt aan de oostzijde van het dijkdorp, vlakbij het beroemde Cruquiusgemaal, grenzend aan recreatiegebied De Groene Weelde en de golfbaan.

Wonen

Bouwen / herontwikkelen van ca. 70 appartementen / ca. 280 eengezinswoningen (huur en koop) aan de noordzijde van de Cruquiushoeve (Fase 1). Fase 1 zijn de woonvelden Erven / Boomgaard / Water / Hagen en de iconen Orangerie / Poortgebouwen. De huurwoningen worden gebouwd met 0-op-de-meter en de koopwoningen worden BENG gebouwd. Project 'Landgoed Wickevoort'. Totaalproject wordt in 3 fases ontwikkeld (in 5 jaar) en bestaat uit 1000 woningen.

CRUQUIUS | Gegund | € 50.000.000 - € 200.000.000

Wickevoort is van oudsher een landbouwgebied, tegenwoordig een zorglocatie van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). AM realiseert de gebiedsontwikkeling in nauwe samenwerking met onder meer woningstichting Eigen Haard, Bouwinvest en SEIN. Het is de bedoeling dat mensen hier straks energieneutraal gaan wonen. Er komt een energiesysteem met warmtepomp en zonnepanelen. Het wordt een gasloze wijk. BAM is aangetrokken als aannemer.

Het bestemmingsplan voor Wickevoort is dit voorjaar vastgesteld door de gemeente Haarlemmermeer, waar Cruquius onder valt. Op het landgoed is de Cruquiushoeve gehuisvest, nu een zorglocatie van SEIN. Op dit terrein zijn verschillende paviljoens, recreatievoorzieningen (zwembad, sporthal) en woningen waar patiënten wonen, werken en recreëren. Verder bevindt zich op het landgoed stadsboerderij Hoeve Wickevoort, met biologische landbouw. Hier komt een boerderijwinkel.

Het landgoed dankt zijn naam aan de familie Van Wickevoort Crommelin uit Heemstede, bewoners van de Cruquiusboerderij in de negentiende eeuw. De boerderij groeide uit tot een herenboerderij met woonhuis, grote paardenstal, een ronde koestal en opstallen voor de tuigkamers, wagens en een smidse. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw kocht de Christelijke Vereniging van Lijders aan Epilepsie de boerderijgronden. Rond 1970 ontstond op deze locatie de Cruquiushoeve van SEIN. Het oude woonhuis is nu een monument, de paardenstallen en manege zijn nog steeds in gebruik.

Landgoed Wickevoort is 57 hectare groot. Het is de bedoeling dat de eerste fase in het najaar van 2018 in verkoop gaat. Fase 1 ligt aan de noordzijde van het landgoed en bestaat uit de woonvelden Erven, Boomgaard, Water en Hagen en Orangerie en Poortgebouwen. De bouw van deze eerste fase start naar verwachting begin 2019.


Plaats: Cruquius
Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
Nummer: 156369


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel