bouwbericht

Smalwolde: BENG-woningen op Hondsrug in Drentse Annen

woningbouw 545

Smalwolde: BENG-woningen op Hondsrug in Drentse Annen

Duurzame en betaalbare woningen realiseren in Drenthe en Groningen: dat is waar Smart2Start uit het Drentse Annen zich de komende jaren hard voor gaat maken. Het eerste project staat – figuurlijk – in de steigers: Smalwolde, in Annen.

Wonen

Bouwen 11 starterswoningen aan de Smalwolde. Project 'Hoffelijk wonen Annen'. Installateurs bekend bij aannemer.

ANNEN | Uitvoering | € 1.000.000 - € 2.000.000

Smalwolde bestaat uit elf zogenaamde BENG-woningen, zegt projectontwikkelaar Hilde Kol van Smart2Start. BENG staat voor Bijna-Energie-Neutraal-Gebouwd. Kol: “Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwhuizen in Nederland volgens het BENG-principe worden gebouwd. Klimaatverandering vraagt gedragsverandering. Wij hebben het geloof en vertrouwen dat we nu al volgens dit principe moeten bouwen. Toekomstgericht dus.’’ Toekomstgericht wonen betekent volgens Smart2Start ‘klantgericht bouwen en maximaal bijdragen aan het terugdringen van CO2 uitstoot op een rendabele manier’. Dit kan volgens Kol door gebruik van duurzame materialen en energie uit zon, wind, lucht, bodem en houtsnippers.

Dak als uitgangspunt van ontwerp

Kol is van huis uit interieurarchitecte en begeleidt in die hoedanigheid ook grote verbouwingen. Samen met Rudy Daniels heeft zij Smart2Start opgezet. Daniels is eigenaar van Daniels Smart Energy, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in advies en projectbegeleiding bij investeringen in duurzame energie installaties.

Smalwolde bestaat uit een rij van zes en een rij van vijf woningen. Wat opvalt aan het ontwerp zijn de daken. Kol: ,,De daken liggen vol met zonnepanelen. Dat zie je natuurlijk op veel plekken, maar deze daken zijn zo ontworpen dat de panelen optimaal gebruik kunnen maken van het zonlicht. Je zou kunnen zeggen dat het dak uitgangspunt van het ontwerp is geweest. ’’

Knipoog naar de hunebedden

Het gaat om daken met een zogenaamde mansarde kap, vervolgt Kol. ,,Dat zijn daken met een knik er in. Onder de knik komen ook zonnepanelen, afgewisseld met dakramen in dezelfde vorm.’’ De vloeren en het water worden verwarmd door middel van een luchtwater-warmtepomp. De huizen krijgen geen gasaansluiting. De woningen, met een woonoppervlakte van ruim 100 vierkante meter, hebben drie slaapkamers en een zolderkamer. ,,De huizen zijn geschikt voor startende kopers’’, aldus Kol.

Smalwolde ligt op de grens van Annen en ‘het veld’, zoals Kol het buitengebied met de aardappelvelden noemt. Het ligt bovendien op de Hondsrug, een glooiend landschap, waardoor de parkeerplaatsen een centimeter of tachtig lager liggen dan de huizen. Rond de parkeerplaatsen komen schanskorven: stalen netten, gevuld met stenen. Kol: ,,Dat is een knipoog naar de Drentse hunebedden.’’

Eind juni is gestart met de verkoop van de eerste zes woningen van het project. Kol verwacht dat in het vierde kwartaal kan worden begonnen met de bouw. Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward is aangetrokken als aannemer.


Plaats: Annen
Opdrachtgever: Smart2Start
Ramingsgroep: tussen 500.000 en 1 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

 

 

Reageer op dit artikel