bouwbericht

Voormalig KRO-complex Hilversum krijgt woonfunctie

woningbouw 2466

Voormalig KRO-complex Hilversum krijgt woonfunctie

Het leegstaande KRO-complex in Hilversum, dat al ruim zestien jaar aan het verpauperen is, wordt eindelijk onder handen genomen. Stebru, sinds eind 2013 eigenaar van het complex, gaat hier 85 levensloopbestendige huurappartementen voor senioren realiseren.

Gezondheidszorg

Herontwikkelen, na sloop geluidsstudio, 'KRO-eiland' tot 59 vrije sector huurappartementen / 26 appartementen t.b.v. bewoners met zorgindicatie aan de Emmastraat / Koningsstraat / Julianalaan. De zorgappartementen worden afgenomen door Hilverzorg, en komen in het monumentale KROon gebouw. In dit gebouw komen ook algemene ruimten voor bedrijven of diensten in de zorgsfeer. De vrije sector appartementen worden verdeeld over de drie appartementencomplexen 'Amalia' / 'Alexia' / 'Ariane'. Sloop door VSM Sloopwerken is in februari 2017 afgerond. Architectenbureau Prent is architect renovatie en restauratie.

HILVERSUM | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het beroemde entreegebouw, een rijksmonument, blijft grotendeels behouden, zegt Albert-Jan Moerman, lid van de directie van Stebru. In dit gebouw zaten onder meer de bestuurskamers, inclusief fraaie muurschilderingen en andere historische elementen. “Een deel van dit monument, bij velen bekend als studio 1, is intussen gesloopt. Volledige handhaving bleek niet mogelijk te zijn. We zijn natuurlijk niet over een nacht ijs gegaan, als het gaat om het gedeeltelijk amoveren van een rijksmonument: het is in samenspraak gegaan met onder meer de gemeente en de welstand- en monumentencommissie. Ook is het voorgelegd aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De buitenkant van dit gesloopte deel wordt echter wel exact nagebouwd, dus in precies dezelfde vorm en afmetingen als voorheen. Er worden wel balkons geplaatst en raamopeningen toegevoegd.’’

Geen eenvoudige locatie

De Katholieke Radio Omroep verhuisde in 2000 naar het AKN-omroepcomplex elders in Hilversum. Moerman: ,,Sindsdien zijn er verschillende ideeën geweest voor herontwikkeling, maar ze kwamen niet van de grond. Het is ook geen eenvoudige locatie, omdat het om een rijksmonument gaat in het centrum van Hilversum. Ik ben blij dat het ons wel gelukt is met een plan te komen. We zijn heel zorgvuldig te werk gegaan, samen met de gemeente en andere betrokken partijen.’’

Verschillende architctuurstijlen

Het project gaat De Kroon heten. De eerste drie letters verwijzen naar KRO. De omliggende straatnamen (Emmastraat, Koningsstraat en Julianalaan) verwijzen naar het Koningshuis. De Kroon bestaat straks uit vier gebouwen. Architectenbureau Prent uit Oosterbeek is aangetrokken als architect van de renovatie en restauratie; De Jong Architecten uit Langbroek heeft de nieuwbouw ontworpen. Er is gekozen voor verschillende architectuurstijlen, corresponderend met de architectuurstijl van de omliggende straten. De achterkant van de vier gebouwen krijgen een modern uiterlijk.

In het hoofdgebouw komen zorggerelateerde bedrijfsruimten, verder komt er een ondergrondse parkeergarage. Het dak van deze garage vormt de gezamenlijke binnentuin. Het is de bedoeling dat De Kroon in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik kan worden genomen. De commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Hilversum heeft een positief advies afgegeven over het plan.


Plaats: Hilversum
Opdrachtgever: Stebru


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Foto's

Reageer op dit artikel