bouwbericht

Transformatie van transformatorstation Leiden

woningbouw 256

Transformatie van transformatorstation Leiden

Een bijzondere transformatie in Leiden: in het voormalige schakel- en transformatorstation 50kV aan de Pasteurstraat komen dertig lofts.

Wonen

Herontwikkelen / verbouwen vml. schakel- en transformatorstation 50kv tot 30 lofts (koop) / ondergrondse parkeerkelder / fitnessruimte aan de Pasteurstraat / Schapenwei. Project '50kv'. PBV en GVB architecten hebben samen aan het ontwerp gewerkt.

LEIDEN | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

De transformatie is een project van AmerHill uit Wassenaar. IBB Kondor uit Oegstgeest is aangetrokken als aannemer. PBV Architecten, eveneens uit Wassenaar, is verantwoordelijk voor het ontwerp. 50kV ligt in de wijk Nieuw Leyden, op een paar minuten fietsen van de binnenstad van Leiden.

Het pand – met geelbruine bakstenen – is in 1955 gebouwd in opdracht van de Stedelijke Licht Fabrieken (SLF), in de stijl van de Nieuwe Haagse School. De Arnhemse architect George Hamerpagt is de ontwerper van het schakel- en transformatiestation.

Gemeentelijk monument

Zowel in 1962 als in 1965 is het gebouw in de lengte verbouwd. In 2010 heeft de gemeente besloten het pand aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het gebouw is 73 meter lang, bijna zeventien meter breed en negen meter hoog. Op dit moment telt het pand één bouwlaag. Onder de gehele begane grond bevindt zich een kelder van ongeveer 2,5 meter hoog. Toekomstige bewoners kunnen straks hun auto in deze kelder parkeren. Ook komen hier bergruimtes.

Cassetteplafond

Het pand behoudt zijn historische karakter, zegt Richard Kaagman, door opdrachtgever AmerHill aangesteld als projectontwikkelaar. ,,De buitengevel blijf nagenoeg intact, net als het bijzondere cassetteplafond.’’

Het merendeel van de lofts bestaat uit drie woonlagen. Ook krijgen bewoners een dakterras. Kaagman: ,,Bewoners kunnen zelf bepalen hoe ze de loft willen indelen.’’ Op de begane grond komt een binnenstraat over de volle lengte van het gebouw. Deze binnenstraat leidt niet alleen naar de hoofdentree, maar ook naar de parkeerkelder en de centrale lounge die wordt voorzien van een fitnessruimte.

Singles en jonge stellen

De verkoop van de lofts is eind 2016 gestart. Volgens Kaagman is op dit moment bijna de helft verkocht. ,,Ik verwacht dat in maart of april zeventig procent is verkocht, dan beginnen we met de transformatie.’’ De doelgroep is divers: van zogenaamde ‘empty nesters’ tot singles en jonge stellen.


Plaats: Leiden
Opdrachtgever: AmerHill BV
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel