bouwbericht

De Ripse Schans Rijpwetering: klein maar fijn

woningbouw 906

De Ripse Schans Rijpwetering: klein maar fijn

Een typisch voorbeeld van een kleine, maar fijne herstructureringsopgave: zo omschrijft architect Ton Bons van MD2A het nieuwbouwproject De Ripse Schans in Rijpwetering (gemeente Kaag en Braassem). 

Wonen

Bouwen 6 vrijstaande woningen/ 4 eensgezinswoningen / 4 halfvrijstaande woningen (allen koop) aan de De Ripse Schans / Zuidweg. Installateurs bekend bij aannemer.

RIJPWETERING | Opgeleverd | € 1.000.000 - € 2.000.000

Het gaat om veertien woningen op het terrein van een voormalige timmerfabriek, tussen de Zuidweg en de Ringsloot: zes vrijstaande en vier halfvrijstaande woningen, twee eengezinshoekwoningen en twee eengezinstussenwoningen.

Volgens de ontwikkelaar is een kleinschalig project met een intiem karakter, terwijl bewoners straks het gevoel hebben dat ze vrij wonen. De woningen kenmerken zich door veel ruimte en lichtinval. Een aantal huizen van De Ripse Schans ligt aan het water, met een open vaarverbinding naar De Kaag. Alle woningen zijn inmiddels verkocht.

Verkaveling

Ontwikkelaar van dit project is Jan van Tol uit Langeraar, is samenwerking met JoBo de Bouwers uit Leiden. MD2A uit Veenendaal is verantwoordelijk voor het ontwerp van het project. JoBo gaat de woningen bouwen. De opstallen waren deels al gesloopt toen Van Tol de locatie kocht. Tijdens de ontwikkeling van dit plan is nauw overleg gevoerd met omwonenden over de onder meer de verkaveling. Antony Marcelis, een tuin- en landschapsarchitect en BREEAM-expert uit Ede, is ingeschakeld als duurzaamheidsadviseur, aldus Bons.

Twee hofjes

Het project bestaat volgens de architect uit twee hofjes, elk ontsloten vanaf de Zuidweg. De kapvormen op de woningen staan met hun nok loodrecht op de dijk gericht, om de profielen tussen de woningen zo open mogelijk te maken. Bons: ,,Op die manier hebben bewoners vanaf elk punt vrij uitzicht over het open poldergebied.’’

De daken worden bedekt met blauwzwarte, keramische pannen, vervolgt de architect. Het metselwerk wordt uitgevoerd in een intens gekleurde rode baksteen met donkere voeg.

In maart of april start JoBo met de bouw van De Ripse Schans. Als alles volgens planning verloopt, worden de huizen begin 2018 opgeleverd, zegt directeur Bas van Dijk van JoBo.


Plaats: Rijpwetering
Opdrachtgever: Jan van Tol Ontwikkeling en JoBo Bouw- en Aannemingsbedrijf
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro


Reageer op dit artikel