bouwbericht

Winsum krijgt gasloze woonwijk

woningbouw 67

Winsum krijgt gasloze woonwijk

Munster, zo gaat de nieuwe woonwijk heten die aan de oostkant van Winsum (provincie Groningen) verrijst. In deze nieuwe wijk komen 150 woningen. Alle woningen in Munster worden gasloos. 

Wonen

Bouwen ca. 150 woningen op vrije kavels in Lombok / De Brake aan het Winsumerdiep. Project: 'Munster'. Realisatie in 3 fasen van 50 woningen. Woningen worden gasloos. Fase 1 (projectnummer 506334) komt in 2017 in de verkoop.

WINSUM | Initiatief | € 5.000.000 - € 10.000.000

De meeste huizen komen te liggen aan vaarwater dat in verbinding staat met het Winsumerdiep. De gemiddelde kavelprijs bedraagt 150 euro per vierkante meter. De nieuwe wijk wordt in drie fases van elk vijftig woningen gebouwd. De definitieve invulling zal binnenkort duidelijk worden. Het is de bedoeling dat de eerste vrije kavels en projecten rond de zomer van 2017 in de verkoop gaan. Het gaat om vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen en rijwoningen. Winsum telt circa 13.000 inwoners en ligt tussen de stad Groningen en het Lauwersmeergebied. De nieuwe woonwijk zal aardbevingsbestendig gebouwd worden.  

De inzet van deze nieuwe wijk is om energiezuinige, op termijn energieneutrale woningen te bouwen, aldus een gemeentewoordvoerder. Zo wordt onder meer gekeken naar mogelijkheden voor het gezamenlijk opwekken en opslaan van energie. Ook zijn er plannen voor het plaatsen van zoveel mogelijk zonnepanelen, hergebruik van water en de bouw van windmolentjes.  

De woningen krijgen geen gasaansluiting. De eerste vijftig huizen van Munster worden ‘all-electric’ uitgevoerd. Voor de latere fasen zijn er plannen voor het realiseren van een collectief warmtenet in de vorm van een zogenaamde ‘laagtemperatuur warmtenet’. Bij een dergelijke voorziening wordt het water op een centrale plaats voorverwarmd en vervolgens via een ringleiding naar de woningen vervoerd. Per woning kan het water op de gewenste temperatuur worden gebracht.  

De gemeente Winsum heeft de erfgoedcommissie gevraagd mee te denken over een naam voor de nieuwe wijk. Munster verwijst naar de Munsterweg, die dwars door het plangebied loopt. De Munsterweg stamt uit de negende of tiende eeuw en is een van de oudste wegen van Winsum.  

Naast de wijk komt het Munsterveld, een parkachtig recreatiegebied. Inwoners van Winsum hebben meegedacht aan de inrichting hiervan.  


Plaats: Winsum 
Opdrachtgever: Gemeente Winsum 
Ramingsgroep: Nog niet bekend 


 

Reageer op dit artikel