bouwbericht

’t Schokkererf: nieuw visitekaartje voor polderdorp met platte daken

woningbouw 80

’t Schokkererf: nieuw visitekaartje voor polderdorp met platte daken

Het centrum van polderdorp Nagele, bekend van de platte daken, ondergaat komende jaren een kleine metamorfose. Het centrum kampt al tijden met leegstand en verval.

Wonen

Bouwen commerciële ruimten ca 250 m2 (o.a. winkels/ 20 koopappartementen aan het Schokkererf. Duurzaam project wegens voornemen tot duurzaam bouwen. De sloop van restaurant 't Schokkererf is uitgevoerd door aannemer Van der Wal. Project ''t Schokkererf'. Het bestemmingsplan is in procedure en men hoop na de bouwvak van 2018 te starten met de uitvoering, de uitvoerder is nog niet geselecteerd.

NAGELE | Ontwerp | € 2.000.000 - € 5.000.000

Het eerste nieuwbouw-project is de herontwikkeling van de plek waar tot voor kort café-restaurant Schokkererf stond. Schokkererf – met zaal – was dé ontmoetingsplek voor de inwoners van Nagele, maar stond al jaren leeg. Het pand, gebouwd midden jaren vijftig, was ontworpen door architect J. Dunnebier. Daarnaast zijn er twee andere locaties in het centrumgebied, Noorderwinkels en Zuiderwinkels. Zuiderwinkels wordt mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht en gerestaureerd. Het gebied Noorderwinkels zal in een later stadium herontwikkeld worden tot wonen.

Na jaren planning aan de slag

Op ‘locatie Schokkererf’ komt volgend jaar een klein appartementencomplex met de naam ‘t Schokkererf. Op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kleine winkels en/of dienstverlening en/of horeca; op de eerste en tweede verdieping komen veertien appartementen. Dick van Gameren van Mecanoo Architecten uit Delft heeft een voorlopig ontwerp gemaakt, dat binnenkort zal worden bekendgemaakt. Verdere uitwerking vindt plaats in samenwerking met K4 Architecten uit Emmeloord. Het is nog niet bekend wie de aannemer wordt.

’t Schokkererf is een initiatief van ontwikkelaar Schokkererf BV, een projectontwikkelmaatschappij die bestaat uit makelaar Johan van der Slikke van makelaardij Schokland te Nagele en zijn compagnon Gert Achterveld van Veldstede Vastgoedprojecten BV uit Nieuwveen. Achterveld: ,,Van der Slikke en ik zijn al jaren bezig met deze locatie. Het is een prachtplek, in hartje centrum.’’ Het gaat om veertien levensloopbestendige appartementen met een oppervlakte van minimaal honderd vierkante meter. ,,Zulke woningen bestaan nog niet in Nagele, terwijl er wel vraag naar is’’, aldus Achterveld.

Strenge lijnen van Het Nieuwe Bouwen

Nagele is een dorp in de Noordoostpolder, die in 1942 in het IJsselmeer droogviel. Alle dorpen zijn ontworpen in de traditionele stijl van de Delftse School, met erkers en hellende (pannen)daken. Behalve Nagele. Dit dorp, ontworpen door toonaangevende architectengroep De 8 uit Amsterdam en Opbouw uit Rotterdam, is gerealiseerd volgens de beginselen van het Nieuwe Bouwen, aldus Anita Blom en Peter Timmer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ‘Nagele is met strenge lijnen opgetrokken uit beton en baksteen onder platte daken’.

Wanneer Achterveld wordt gevraagd of ‘t Schokkererf een plat dak krijgt, moet hij glimlachen. Ja, natuurlijk krijgt ‘t Schokkererf een plat dak. ,,Het voorlopig ontwerp is nog niet openbaar, maar neem maar van mij aan dat het geen doorsnee pand wordt.’’ Schokkererf BV en de gemeente Noordoostpolder ondertekenen in november de grondovereenkomst. 

Achterveld en Van der Slikke verwachten medio 2017 te kunnen starten met de bouw. Plaats: Nagele
Opdrachtgever: Schokkererf BV
Ramingsgroep: 1.5 tot 2,5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel