bouwbericht

Zandwinlocatie bij Hoogeveen wordt recreatiegebied

woningbouw 574

Zandwinlocatie bij Hoogeveen wordt recreatiegebied

De voormalige zandwinlocatie Nijstad, tussen Hoogeveen en Echten in de provincie Drenthe, krijgt een nieuwe bestemming: recreatiegebied met horeca en woningen. Bert Zuidema, eigenaar van de Zuidema Groep, heeft ‘de put’ samen met Berry Beuker gekocht. Het gaat om een gebied van circa 35 hectare, waarvan 19 hectare water.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Herontwikkeling van de voormalige zandwinlocatie Nijstad tot een toeristische trekpleister met 105 recreatiewoningen, nieuwbouw 14 luxe woningen, 3 groepswoningen en verblijfsrecreatie (water)sport, horecapaviljoen met aanlegstijger aan de Almeerkade.Het bestemmingsplan is half juni 2016 gewijzigd.Alle 14 kavels zijn verkocht; bouw 1e woning start nov 2016. Bouw horecapaviljoen start medio 2017. Vanaf 2020 worden de recreatiewoningen gebouwd. Zie voor meer info de link naar een Cobouw-artikel.

HOOGEVEEN | € 50.000.000 - € 200.000.000

Sinds het eind van de jaren zestig werd hier zand gewonnen voor onder meer infrastructuur en huizenbouw. Nijstad was altijd eigendom van de Amsterdamse Aannemingsmaatschappij, de Zuidema Groep deed dertig jaar lang de exploitatie. Zuidema: “Ik ken de locatie dus goed. Een paar jaar geleden zag ik op internet dat Nijstad te koop stond. In 2013 ben ik eigenaar geworden, samen met Berry Beuker.”

De plas, die op sommige plekken dertig meter diep was, is langs de oevers van de dagrecreatie inmiddels verondiept, om de woorden van Zuidema te gebruiken. Hiervoor is 60.000 kuub leem gebruikt dat vrijkwam bij de aanleg van parkeerkelder De Kaap in Hoogeveen. “Recreanten moeten straks wel een meter of twintig tot kinhoogte het water in kunnen lopen.”

Rond en op de plas komen veertien permanente woningen. Er worden drie eilandjes aangelegd met elk plek voor drie woningen; ook worden er vijf schiereilandjes gerealiseerd met op elk eiland plek voor één woning. Het gaat om grote kavels: tussen de 1000 en 4000 vierkante meter. “Alle veertien kavels zijn een halfjaar geleden al verkocht”, zegt Zuidema. De kaveleigenaren mogen in principe zelf een huis (laten) ontwerpen en bouwen. “Het is wel de bedoeling dat er een beetje eenheid in komt. Een stedenbouwkundige van de gemeente gaat daarop toezien.”

Het nieuwe bestemmingsplan is twee weken geleden vastgesteld. In november kan worden begonnen met de bouw van de eerste woningen, aldus Zuidema.

Met de opbrengst van de kavels wordt onder meer een grote ligweide en strand aangelegd. Ook komt er een horecapaviljoen met grote aanlegsteiger. “Het is de bedoeling dat in dit gebied jaarrond levendigheid is. Daarom is de komst van een goed restaurant zo belangrijk.”

Vlak na de zomer van 2017 wordt gestart met de bouw van dit paviljoen: tot die tijd komt er horeca in een noodvoorziening. Verder komen er vijf kleine bedrijfsgebouwen, met plek voor ondernemers in de toeristische en/of recreatieve sector. Zuidema: “Denk aan een duikschool, een bedrijf dat fietsen en scooters verhuurt, iemand die bootjes en surfplanken verhuurt en een reisbureau. Wij zijn momenteel met meerdere partijen in gesprek.”

Het plan voorziet verder in de bouw van 105 recreatiewoningen. Zuidema: “Daar willen we vanaf 2020 mee beginnen.”Plaats: Hoogeveen
Opdrachtgever: Bert Zuidema en Berry Beuker
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel