bouwbericht

Nieuw leven voor oude Deventer Ziekenhuis

woningbouw 879

Nieuw leven voor oude Deventer Ziekenhuis

Volgens projectontwikkelaar Casper Grondel van Synchroon is het de mooiste nieuwbouwlocatie van Deventer: de Geertruidentuin, de voormalige locatie van het Deventer Ziekenhuis. “En veel Deventenaren zullen het met me eens zijn”, aldus Grondel.

Ontwikkelaar Synchroon en de gemeente Deventer hebben onlangs een intentieovereenkomst ondertekend over transformatie van dit zes hectare grote gebied. De eerste herontwikkelingsplannen dateren van 2008, maar zijn door verschillende oorzaken niet van de grond gekomen. Nu hebben beide partijen gekozen voor een doorstart. Het ziekenhuis, vroeger het Geertruidenziekenhuis geheten, sloot in 2008 de deuren: op de Rielerenk – aan de oostkant van de stad – opende in datzelfde jaar een gloednieuw ziekenhuis.

Inspirerend, innovatief en duurzaam

De Geertruidentuin ligt aan de Fesevurstraat, de Ceintuurbaan en de Van Calcarstraat in het Rollecatekwartier. Het is de bedoeling dat hier een ‘inspirerend, innovatief en duurzaam woon- en werkgebied’ wordt gerealiseerd, om met de woorden van de gemeente te spreken.

Het SMCD-gebouw, het hoofdgebouw met een vloeroppervlakte van circa 10.000 vierkante meter, is een gemeentelijk monument en blijft deels behouden. In dit gebouw, opgeleverd in 1940, zit momenteel een aantal creatieve en ambachtelijke ondernemers. Zij zitten hier tijdelijk, om verval en verloedering tegen te gaan. Restauratie en renovatie zijn uitgangspunt, aldus Grondel. Neemt niet weg dat een deel van dit gebouw gesloopt zal worden. ,,De waardevol bestempelde delen blijven uiteraard behouden.’’

Bomen behouden

In dit gebouw komen voornamelijk woningen; op een deel van de begane grond is ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid. Ook de waardevolle bomen op het terrein en de karakteristieke hekken rondom blijven behouden. Op de braakliggende terreinen verrijzen nieuwbouwwoningen.

Volgens Grondel worden er in de Geertruidentuin in totaal ruim 200 woningen gerealiseerd: van appartementen en rijwoningen tot twee-onder-een-kap woningen; voor doorstromers en senioren. De eerste woningen gaan op z’n vroegst eind 2017 in de verkoop. “Samen met de gemeente gaan we het komende jaar gebruiken om verdere invulling aan het plan te geven.”  Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer wordt. De planontwikkeling neemt vier à vijf jaar in beslag.Plaats: Deventer
Opdrachtgever: Synchroon
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel