bouwbericht

Nieuwe woonwijk op locatie Spartafabriek

woningbouw 118

Nieuwe woonwijk op locatie Spartafabriek

Op de locatie van de voormalige Spartafabriek in Apeldoorn verrijst Spartahof, een nieuwe woonwijk in Apeldoorn-West. Spartahof, dat aan de Prins Willem-Alexanderlaan ligt, bestaat uit 57 woningen. Het gaat om twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen in het middelduur en dure segment, zegt ontwikkelingsmanager Henri Schimmel van BPD Ontwikkeling (regio Noord-Oost & Midden).

Voor dit project vormt BPD samen met Trebbe een ontwikkelingscombinatie. Schimmel: “Wij hebben de tender gewonnen, maar hebben vrij snel daarna de samenwerking met Trebbe opgezocht. Trebbe gaat de woningen ook bouwen.’’ MTD uit Den Bosch werkt als stedenbouwkundige aan het plan, maar wie de woningen gaat ontwerpen, is nog niet bekend.

Het gaat in elk geval om woningen die zijn bedoeld voor doorstromers, zegt Schimmel. “In Apeldoorn is een toenemende vraag naar grotere woningen. Deze locatie is in onze ogen zeer geschikt voor doorstromers op de woningmarkt. Ik verwacht dat 80 tot 90 procent van de nieuwe bewoners uit Apeldoorn komt.’’

Het is de bedoeling dat er twee bouwblokken komen. Deze blokken grenzen aan een groen, openbaar gebied met volwassen bomen waardoor een zogenaamde spreng loopt. Een spreng is een door mensen gegraven beekje. De bouwstijl van de woningen zal volgens Schimmel refereren aan het industriële verleden van de locatie en reageren op Sparta Luce, het naastgelegen appartementengebouw.

Fietsfabriek Sparta vestigde zich in 1927 op deze locatie. Het complex werd in de jaren erna uitgebreid met een flink aantal fabrieksgebouwen. Sparta verhuisde zijn fabriek in 2001 naar Heerenveen. Na jarenlange leegstand is de fabriek in 2006 gesloopt. Het was lang onduidelijk wat er moest gebeuren met het braakliggende terrein, totdat in 2010 de eerste nieuwbouw werd gerealiseerd: Sparta Luce, een appartementengebouw met zestig appartementen. Dit gebouw won in 2011 de Architectuurprijs Apeldoorn.

De verkoop begint volgens Schimmel in het vierde kwartaal van 2016. Als alles volgens planning verloopt, kan in het tweede kwartaal van 2017 worden begonnen met de bouw. Het is de bedoeling dat Spartahof vanaf het vierde kwartaal van 2017 kan worden bewoond.Plaats: Apeldoorn
Opdrachtgever: BPD en Trebbe
Ramingsgroep: 5 tot 7,5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel