blog

Zwalken

woningbouw 690

Zwalken

Ik volg de politiek en de bouw al een tijdje. Minder dan vroeger, maar zo nu en dan hang ik met Kamerleden, woordvoerders van ministers en lobbyisten aan de lijn.

Daniel Koerhuis van de VVD kun je altijd makkelijk bereiken. Zijn tweetjes op Twitter begint hij al bijna twee jaar lang met de zin: een woning is belangrijk voor iedereen.

Ik sprak de voorstander van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen – en alle andere varianten op marktwerking – de avond nadat de Prinsjesdag-stukken over de woningmarkt via de Volkskrant waren uitgelekt. De anders zo spraakzame Daniel wilde niet veel over die miljarden kwijt, en ik begreep hem.

VVD’ers zijn namelijk niet van cadeautjes. De woningmarkt? Die moet je met rust laten, vinden liberalen, net zoals de hypotheekrenteaftrek, daar blijf je ook met je poten van af. De bouw spekken?, ben je belazerd.

Ik vergeef het hem wel hoor en alle andere Kamerleden die Nederland op andere manieren rijker willen maken, dat zwijgen en dat loslaten van ambities en sectoren. Bovendien: wie compromissen sluit, moet soms nou eenmaal zwalken en slikken en met lede ogen toezien dat regeringen dingen doen waar je jarenlang tegen ageerde.

De wooncrisis is aangebroken. Ineens is alles mogelijk. Onder druk wordt alles vloeibaar. Na Prinsjesdag is er ‘zelfs’ geld voor de bouw van huizen, al is het vloeken in de kerk van Daniel.
Hem hoor je niet jubelen, maar ik vind het positief: eindelijk is deze regering verstandig geworden. Zonder investeringen kom je geen schop in de grond verder en in woondeals kun je niet wonen.

Reageer op dit artikel