blog

Samen (delen en doen) is van alle tijden

woningbouw Premium 447

Samen (delen en doen) is van alle tijden

In wijken waar mensen prettig wonen, hebben buurtbewoners vaak iets gemeenschappelijks met elkaar. Zoals dezelfde leefstijl, levensfase of leeftijd. Steeds vaker zoeken mensen elkaar zelfs actief op rondom het gemeenschappelijke.

Bijvoorbeeld om een gezamenlijke hobby uit te oefenen of om faciliteiten en diensten met elkaar te delen. Samen heb je meer, samen is leuk(er) en samen kun je beschikken over dingen die je je in je eentje niet kunt veroorloven.

Van eigendom naar gebruik

Die verschuiving van eigendom naar gebruik en samen delen heeft grote impact op hoe we wonen en leven. Denk aan thema’s als collectief beheer van voorzieningen, de verhouding collectief – privé en het concept en ontwerp van de openbare ruimte die ontmoeting stimuleert.

Aan deze thema’s is invulling gegeven bij OurDomain Amsterdam South East dat eind mei in Amsterdam Zuidoost in aanbouw is gegaan. Rondom een groen openbaar gebied waarin ontmoeting centraal staat en waar bewoners gebruik kunnen maken van diverse voorzieningen en services, worden ruim 1.550 studio’s en appartementen voor studenten, starters en professionals gerealiseerd.

Concept niet nieuw

Toch zijn dit soort community concepten niet nieuw. Tijdens een recent bezoek aan een ‘project uit de oude doos’ in Leusden bleek dat deze community nog altijd springlevend is. Park Rozendaal, een leefgebied met woon/werkhuizen in een openbaar park met een zwembad en een tennisbaan in eigen beheer, is gerealiseerd in 1971. Trotse bewoners ontmoeten elkaar in het groene gemeenschappelijk park met wandelroutes, grasvelden en diverse boomsoorten.

Bewoners en gemeente participeren samen in een groenstichting die het beheer en het onderhoud verzorgt. De bewoners genieten samen van het zwembad, waar ze gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn. Naast al het gemeenschappelijke bieden de drive-in woningen met verspringende balkons en eigen achtertuin ook veel privacy.

Trots en tevreden

Boven alles overheerst het gevoel van een fijn en bijzonder gebied om te leven. Trotse en tevreden (terugkerende) bewoners, weinig te koop staande woningen en de waardestijging van de woningen bevestigen dat. In 2015 is de wijk zelfs nog uitgeroepen tot meest kindvriendelijke wijk.

Communities en samen delen zijn dus van alle tijden. Ze vragen wel om onze aandacht, zodat we in de toekomst meer van deze fantastische community ontwikkelingen mogelijk  maken!

Yvonne van Mierlo

Directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Reageer op dit artikel