blog

Het doelsaldo is bepalend

woningbouw 973

Het doelsaldo is bepalend

Onlangs was ik te gast bij de werkconferentie Verstedelijking Zuid Holland. Een zaal vol met ambtenaren van Zuid-Hollandse gemeenten en de provincie rondom de vraag hoe we in de toekomst de vraag naar wonen accommoderen. De avond ervoor vroeg ik mijn zoon van 13 wat hij zou doen. Hij had een paar eenvoudige oplossingen voor me in petto: de hoogte in en gewoon zorgen dat niet zoveel mensen in de stad willen wonen.

De verwachtingen zijn dat er in Zuid-Holland tot 2040 nog zo’n 250.000 huishoudens bij zullen komen. Hoe gaan we de mensen huisvesten en zorgen voor de juiste voorzieningen? Het werd een heerlijke middag met mooie plaatjes en prachtig proza – en nee, dat bedoel ik niet vervelend. Leest u even mee. Het ging onder andere over: Zuid Holland versterken, drie grote opgaven, zes koersambities en 5 kansrijke interventies en vier sturingsstijlen. O, en nu vergeet ik de kansenkaart van de meerkernige metropool. Je kan het er niet mee oneens zijn.

Verlanglijstje

Toen waren de gemeenten aan zet. Rotterdam maakt duidelijk dat ze wel 50.000 woningen voor hun rekening kunnen nemen, als de regio maar voor de sociale woningbouw zorgt. Gemeente Molenwaard gaat voor behoud van het unieke karakter en wil best helpen, zo lang ze niet overstroomd worden met nieuwkomers. Zo heeft elke gemeente z’n eigen verlanglijstje en dat werd merkbaar in de discussie. De grote BigMac die in de inleiding voorgespiegeld werd, leek toch niet voor iedereen het meest wenkende perspectief.

Competitie

Ik dacht aan mijn zoon. Wat zou ik hem thuis vertellen over deze middag? Wat hadden we gedaan om te zorgen dat hij straks betaalbaar aan een prettige kamer, appartement of woning kan komen? Misschien zou het helpen als ik het zo hebben over ruimtelijke ontwikkeling als over voetbal. Met een ultralange competitie tot 2040 die vraagt om spelers met verschillende kwaliteiten.

Doelpunten

Niet iedereen kan scoren, maar zonder middenveld en verdediging wordt het ook niks. En wie heeft er aandacht voor een sterke reservebank en een nieuwe generatie voetballers in de jeugdopleiding? Om kampioen te worden hoef je niet alles te winnen, niet elk duel, niet elke wedstrijd. Het doelsaldo is bepalend, nog meer dan voor het Nederlands elftal. Houd er wel rekening mee dat veel ‘doelpunten’ decennia lang zichtbaar zijn in het landschap. Wordt het toch nog weer ingewikkeld.Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam en ambassadeur Bouwstenen voor Sociaal

Reageer op dit artikel