blog

Held?

woningbouw 34

Held?

Ik doe niet aan helden. Hoogstens eventjes. Want veel vallen er uiteindelijk toch weer van het standbeeld af. Door stomme streken. Domme dingen. Omdat ze los zingen van waar ze voor stonden. Of door de komst van nieuwe helden.

Met politieke helden of corporate helden ligt het nog een slag ingewikkelder. Van de politici heet er natuurlijk maar één Eberhard van der Laan; de anderen hebben weliswaar een baantje, maar zijn we (vaak pijnlijk) snel vergeten.

En corporate helden dan? Ook daar kan je niet voorzichtig genoeg mee zijn. Nu is er bijvoorbeeld weer een pittige discussie of een Rotterdams museum zijn naam (die van een havenbaron, die o.a. kunst verkocht aan Hitler) niet moet veranderen.

(On)geloof

Toch val ik soms bijna van mijn (on)geloof. 25 Jaar geleden werd er bij een Eindhovense woningcorporatie een hoofd investeringen aangenomen. Korte tijd later werd de man directeur. En dat zou hij nog lang blijven. Hij werd aangenomen omdat hij haarscherp kon uitleggen wat hij zou gaan doen als hij in de gelegenheid zou zijn om de stad te verbeteren, vernieuwen en veranderen. Dat was geen lulverhaal, maar een serie concrete maatregelen gebaseerd op visie, kennis van de stad, analyse en gedrevenheid.

Ruzie

En het bijzondere is dat dit ook de daadwerkelijke agenda is geworden en concreet heeft bijgedragen aan de herpositionering van Eindhoven. Natuurlijk gingen er dingen mis, konden sommige risico’s op een haar na vermeden worden, was er ruzie met collega directeuren, ging het er intern niet altijd even zachtzinnig (en netjes) aan toe, waren er vijandige acties, liet de man zich niet koeioneren en was er tumult over de afkoop van een te hoog salaris. Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Sint Trudo bestaat deze week 100 jaar. Laten we vieren dat die corporatie Thom Aussems de ruimte geeft.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel