blog

Mens, durf te dromen!

woningbouw Premium 357

Mens, durf te dromen!

Vanaf een Spaanse camping begin ik deze column. Ik had me voorgenomen over de Bouwagenda te schrijven. Ik ben namlijk blij met de Bouwagenda. Het is een mooi staaltje samenwerking tussen bedrijfsleven en overheden.

Natuurlijk is het niet 100 procent de agenda voor de ingenieursbureaus, maar daar gaat het niet om. Ook andere partijen zullen wel wat missen in het verhaal. Het belangrijkste is dat we als bouwkolom in staat zijn geweest om in verbinding te blijven, ondanks het verschil in belangen. Dàt is de belofte voor de toekomst.

Landgoed

Vanaf deze plek in Spanje lijkt de Bouwagenda ver weg. Het leven lijkt hier stil te staan. De Nederlandse campingbaas is hier vijf jaar geleden begonnen. Hij kocht een oude, vervallen schapenboerderij en heeft het in de afgelopen jaren stukje bij beetje verbouwd tot een mini-camping met een aantal huisjes. Het is een prachtig landgoed geworden.

Ik vroeg hem hoe hij het had aangepakt. Hij zag vijf jaar geleden al duidelijk voor zich hoe hij het wilde hebben. Stapje bij beetje heeft hij samen met een Spaanse metselaar de hele boerderij aangepakt. Ze doen dit graag. Die liefde voor het werk straalt van het resultaat af. Het is nog niet klaar. Je ziet de contouren van verbeteringen die me doen verlangen hier nog eens terug te komen.

Stoom en kokend water

De aanpak van de campingbaas spreekt me aan. Het doet me beseffen wat ik nog mis in de Bouwagenda. Met stoom en kokend water is de agenda tot stand gekomen. Alle partijen hebben hun plannen voor de komende jaren aangeleverd en een schrijfteam heeft daar één verhaal van gemaakt. Maar hebben we wel voldoende tijd genomen om onze dromen voor de toekomst te delen en daar een tastbaar, wenkend, beeld van te vormen?

Ik mis een echte vernieuwende en wenkende visie op bouwen en de bebouwde omgeving in 2025. Dat was nauwelijks mogelijk in de korte tijd waarin de Bouwagenda tot stand is gekomen. Door de samenwerking in de afgelopen periode, vertrouw ik erop dat we dat de komende tijd alsnog zullen doen.Jacolien Eijer is directeur van NLingenieurs.

Reageer op dit artikel