blog

Gek geworden liefhebber

woningbouw 345

Gek geworden liefhebber

“Met welke kosten moeten we rekening houden?” De aspirant huizenkoper is al verliefd op plek of pand en schrikt van de bedragen die we noemen. Herstel van achterstallig onderhoud wordt verwacht, maar met asbestsanering, naïsolatie, duurzame installatietechnieken, terreininrichtingen of met wat pech funderingsherstel wordt niet gerekend.

Het is ook schokkend hoe ongegeneerd laks, soms misleidend, veel makelaars met deze informatieverstrekking omgaan. Daarbij kijken veel kopers naar huizen waarvan de vraagprijs al bijna hun maximale hypotheekbedrag weerspiegelt.

Waarom koopt u wel eens wat op Marktplaats? Omdat tweedehands spullen nu eenmaal goedkoper zijn. Juist. Waarom zouden woningen dan door de jaren heen alleen maar meer moeten gaan opleveren?

Charmante wassen neus

Locatie doet uiteraard veel, maar kijk naar al die woningen die naar huidige maatstaven bouwkundig en energetisch niks presteren. Je koopt dus eigenlijk een bouwkavel want de opstal is een charmante wassen neus.

Onze opdrachtgevers voor de renovatie van een jaren ’60 bungalow kwamen bedrogen uit. Het pand viel van ellende in elkaar en moest volledig herbouwd worden. Dat terwijl al hoog was aangekocht: “want we willen hier zo graag zitten!”. Budgetair en emotioneel een zware dobber.

Curiosamarkt

Een vriend bood de al behoorlijke vraagprijs voor een gedateerde rijtjesdoorzonwoning. Wij berekenden nog twee ton investering voor een upgrade naar huidige maatstaven. Hij werd 50k overboden.

Een nichtje bood “eindelijk!” het hoogst op een jaren ’20 woning. Helaas ging het naar de bieder onder haar want die maakte geen voorbehoud bouwkundige keuring.

In Vereniging Eigen Huis stond onlangs een column van een hoogleraar. Zij vergeleek de woningmarkt met curiosamarkten: “Niet wat de gek ervoor geeft, maar wat de grootste liefhebber ervoor over heeft.”

Dom houden

Maar fragiele curiosa zet je in een vitrine of onder een stolp: afblijven! In een huis echter moet je kunnen leven en kinderen gezond opgroeien. Bovendien kent de curiosakoper doorgaans zijn waar, maar worden huizenkopers liefst dom gehouden. Een gedegen bouwkundig rapport met kostencalculatie zou langzamerhand verplicht moeten worden opgesteld door de verkopende partij. Tot die tijd blijven realistische kopers het verliezen van gek geworden liefhebbers.Huib van Zeijl is architect partner bij Équipe.

Reageer op dit artikel