blog

Vrij spel voor gebakken lucht

woningbouw Premium 240

Vrij spel voor gebakken lucht
Suzanne van de Kerk

Grappig toch eigenlijk hoe we gevangen zitten in oude routines of gebakken lucht. Ik ben zijdelings betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk en neem waar dat de ‘her-verpakkers’ van oude wijn daar impliciet strijd voeren tegen de ‘luchtfietsers’.

Als de een wil versnellen of iets energieneutraals wil, trekt de ander de trukendoos open. Aansluiting op het riool moet. Dat geldt ook voor het energienet. En waarom krijgt Welstand geen rol of de supervisor zijn zin niet? Waarom die haast bovendien: er zijn toch wettelijke termijnen om zienswijzen in te dienen?

Kansen en koppelkansen

Het leukste vinden de ‘her-verpakkers’ het om elke truc (nu met een c!) afzonderlijk en gefaseerd in het spel te brengen. Dat kost meer tijd. En ergernis. De ‘luchtfietsers’ excelleren in kansen en koppelkansen. Verbinden is daar het toverwoord. Breng veel divergerende opinies bij elkaar, laat oplossingen botsen en boem: er komt conceptueel iets moois (en vaags) tot stand, dat alleen nog even moet worden gebouwd.

Vrij spel

Maar dat hoeft geen probleem te zijn als de boemers het ook meteen mogen bouwen. Hoe komen deze twee ‘beroepsgroepen’ nu tot elkaar, want er moet immers vroeg of laat gewoond worden? Dat is nog niet zo eenvoudig. Natuurlijk zijn er technocraten genoeg die een model of een instrument hebben bedacht waarin ‘her-verpakkers’ en ‘luchtfietsers’ het met elkaar gaan doen, maar de koppelkansen van deze synthese lijken me klein.

Ik wil pleiten voor een oudhollandse oplossing. De helft van de nieuwe woonwijken laten we maken door jonge naïevelingen – die vrij spel krijgen – en de andere helft door de mannen en vrouwen die plezier beleven aan regels en procedures. Over tien jaar organiseer ik dan excursies en gaan we in debat over wat er beter geslaagd is.

Wedden dat…?Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel