blog

Back to the future?!

woningbouw 105

Back to the future?!

Hoe woonden Nederlanders door de eeuwen heen én welke ontwikkelingen leidden tot veranderingen? Die boeiende tijdreis hebben we gevisualiseerd in de online tool ‘De evolutie van het wonen’(www.blauwhoed.nl/de-evolutie-van-wonen)

De tool geeft inzicht in en overzicht van de rijke geschiedenis van het wonen. Van de steentijd, -toen mensen woonden als nomaden-, naar de Middeleeuwen -waarin de eerste steden ontstonden- en ‘recenter’ de industrialisatie, die zorgde voor een groot woningtekort.

De tijdreis vanuit het verleden maakt ook nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het wonen in de komende decennia. En dat is een ontdekkingstocht die meerdere wegen kent.

De film ‘wonen en bouwen 2020’, die we vorig jaar met partners maakten, geeft een goed inzicht in hoe we over een paar jaar ons (t)huis kunnen realiseren, door gebruik te maken van de zich razend snel ontwikkelende technologische mogelijkheden.

Een wake-up call van de trendverkenners van Fountainheads inspireerde onze organisatie om met verschillende teams en toekomstsessies een beeld te vormen van het leven en wonen in 2025. Hoe kunnen we daar nu al succesvol op inspelen? En wat betekent dit voor ons (toekomstige) business model? Een uitdagende innovatie strategie is het resultaat.

De geschiedenis van het wonen, de technologische ontwikkelingen en de inschattingen van professionals kleuren onze toekomst en geven richting. Toch zijn zij niet voldoende voor een goed  antwoord op de vraag ‘hoe wonen en leven we in de toekomst?’. ‘We’ mogen ook dromen! Gelukkig maar, zou ik graag willen zeggen. En met ‘we’ bedoel ik wij als professionals, maar ook wij als burgers en consumenten.

Wij horen juist graag van mensen zelf hoe ze hun (t)huis zien, met persoonlijke dromen over hoe te wonen en leven in de toekomst. Die persoonlijke gedachten inspireren ons. En die inspiratie is van groot belang naast wat er technologisch kan of wat we vinden als professionals. Bij de ‘evolutie van het wonen’ hebben we daarom ook de mogelijkheid gecreëerd om deze dromen te delen met ons. Zodat wij het toekomstbeeld nog verder in kunnen kleuren. Wat betekenen die dromen? Welke latente behoeften zitten erin? Om vervolgens actie te nemen om woon- en leefdromen van jou en mij werkelijkheid te maken!

Kleur en droom jij ook mee? www.blauwhoed.nl/hoe-wonen-we-in-de-toekomstYvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Reageer op dit artikel