blog

De Steve Jobs van de bouw

woningbouw 83

De Steve Jobs van de bouw

Hij mist de zwarte coltrui en het studentikoze brilletje, maar Mark Spee, oprichter van Think Wonen, heeft desondanks veel weg van de grote roerganger van Apple. Niet alleen qua uiterlijk (lang, slank en wijkende haarlijn); de bedenker van het energieneutrale statiegeldhuis is radicaal anders dan de meeste beroepsgenoten.

Als journalist moet je neutraal zijn. Maar als ik innoverende ondernemers spreek, kan ik mijn enthousiasme soms moeilijk temperen. Zeker als ze anders zijn dan anderen. Rebelser.

[intermezzos:1] Het begint al als ik Mark Spee’s vergaderzaal op het industrieterrein in Drunen in komt. Aan de muur hangt zijn lijfspreuk. “Iedereen dacht dat het onmogelijk was, totdat er iemand kwam aan wie dat niet verteld was. Dat was Think.”

Blaaskaak

Mark Spee (49) wil met Think Wonen de Google of Apple van de bouw worden, vertelt hij terloops in het gesprek. Mijn argwaan-antenne slaat professioneel alarm. “Ja ja, dat kennen we, al die bedrijven die dromen om de Google, de Tesla, de Uber of de Apple van de bouw te zijn”, waarschuwt een stemmetje. Van grootspraak houden we niet in dit land, is de ongeschreven regel.

Maar Mark Spee van Think Wonen is geen blaaskaak, is mijn indruk na een interview van 3,5 uur. “We zijn er nog lang niet, we staan nog aan het begin van de ladder”, zegt hij. Met zijn zakenpartners neemt de Brabander – die als tiener niet van leren hield en liever brommeronderdelen verkocht – vijf jaar de tijd om de Apple van de bouw te worden.

Wordt Mark Spee de Steve Jobs van de bouw?

iPhone

Spee’s iPhone is een energieneutrale woning met alle foefjes van het huis van de toekomst. Gebouwd in de fabriek, om de kosten en de kwaliteit in de hand te houden. Als lego uitbreidbaar en aanpasbaar. En verplaatsbaar. Volgend jaar wil Think Wonen al woningen met statiegeld verkopen. Een huis die helemaal uit elkaar gehaald kan worden en kan worden hergebruikt. Circulaire economie op z’n best. Spee betaalt 15 tot 40 procent van de aankoopprijs van het gebruikte huis terug.

Wat betekent dit voor de woningmarkt? vraag ik me af. Antwoord: Doordat huizen mobieler worden, kan de woningmarkt wezenlijk veranderen. Een woning meenemen naar de andere kant van het land, wordt opeens haalbaar. Geen gezeur met onderwaterhypotheken en dubbele hypotheeklasten; je lievelingshuis kan altijd mee. Als een slakkenhuis. Al moet gezegd worden dat de Nederlandse woningmarkt nog niet is ingericht op verplaatsbare huizen. Misschien dat de opkomst van Tiny Houses voor een kentering kunnen zorgen.

Smaakjes

Mobiele rijtjeshuizen zouden ook de renovatiemarkt op zijn kop kunnen zetten, gaan mijn gedachten verder. Wat als je woning na dertig tot veertig jaar uitgeleefd en verouderd is? Ter plekke opknappen, of ophijsen en vervangen? De oude woningen kunnen in de fabriek een nieuw leven krijgen.

[intermezzos:2] Het zijn nieuwe vraagstukken voor vastgoedbeleggers, corporaties en bouwende bestuurders. Mark Spee concentreert zich liever op het ideale huis, leverbaar in alle (kleding)maten: van XL tot de XS van Tiny Houses. In verschillende architectonische smaakjes. Think Wonen levert alleen all electric-woningen. Vooruit, dit jaar nog enkele woningen met gasaansluiting, maar daarna is het voorbij, belooft Spee.

“Gaswoningen zijn niet de toekomst. Ze stoten CO2 uit. Kijk wat er in Groningen gebeurt. Bovendien sponsoren we er Rusland mee. Ik heb daar geen zin in.”

Bewijsdrang

Ook bij het productieproces doet Think Wonen geen concessies. Afval? Niet gewenst. Deuren die met plastic eromheen worden geleverd? Dat plastic hoeft niet meer, zegt hij tegen de deurenfabrikant. Ja, maar dat doen we altijd zo, krijgt hij als de reactie. Niet hier, zegt Spee dan. We hebben hier in de fabriek geen regen.

Wat zijn drijfveer is? Het milieu, zijn kinderen. Maar ook omdat hij denkt dat er een markt voor is. Spee heeft ook bewijsdrang. Hij wil een toonaangevend merk neerzetten.

De frustratie wegpoetsen misschien ook. Spee ging in 2012 failliet. Toen bouwde hij kant-en-klare uitbouwen. Zelfde kunstje: in de fabriek bouwen, vervoeren en over het huis hijsen. Toen de crisis kwam gingen de aannemers waaraan Spee leverde de uitbouwen zelf maken. Spee’s kas raakte leeg en de bank blokkeerde zijn rekeningen. Hij was alles kwijt.

Bedreigd

Een zwarte bladzijde, waarin hij zelfs nog aan zijn voordeur met de dood werd bedreigd door zakenpartners die hij twintig jaar van werk had voorzien. Die periode heeft hij afgesloten, hij heeft zich opgericht. Eerst met hulp van Plegt Vos, daarna met vastgoedondernemer Gerard van der Horst.

Spee krijgt complimenten uit het veld. Lof van hoogleraar duurzaam bouwen Anke van Hal bijvoorbeeld. Minister Blok kwam vorig jaar een project van hem bezoeken en was onder indruk. Spee wuift de lofuitingen weg. Hij is er nog niet.

Rijp

De Think Wonen-oprichter hoopt dat woningcorporaties jaarlijks een vast aantal woningen afnemen, zodat de fabriek blijft draaien. De eerste honderden woningen zijn alvast in de maak. Think denkt trouwens niet alleen aan Nederland. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is ook veel vraag naar affordable housing en bezahlbaren Wohnraum, weet Spee. Hij ontving in Nederland al vertegenwoordigers van diverse huisvestingsorganisaties van over de grens.

[intermezzos:3] Plan is om meerdere woningfabrieken neer te zetten in Duitsland, Engeland en België als de tijd rijp is. “Think heeft een visie en een eigen mening. We zijn anders”, hoor ik hem zeggen.

De vergelijking met Apple dringt zich weer op. Die slogan van het bedrijf uit Cupertino: Think Different. Dat kan geen toeval zijn.

Het volledige interview met Mark Spee is hier te lezen, of in het Cobouw weekblad van 13 juli 2016.

Reageer op dit artikel