blog

Geen misschien-wel-hele-mooie-woningbouw in de dorpsweide

woningbouw 297

Geen misschien-wel-hele-mooie-woningbouw in de dorpsweide

Er is een woningtekort, dus willen bouwers bouwen. Daar mocht Taco van Hoek, directeur bij het Economisch Instituut voor de Bouw, iets van zeggen. In Nieuwsuur vorige week stelt hij dat gemeenten ‘creatief moeten nadenken over de groene ruimte, de weilanden, rondom steden, waar misschien ook hele mooie woningbouw te creëren is.’

Van Hoek pleit in de uitzending voor meer bouwlocaties in de steden, inbreiding dus, en ook daarbuiten. Maar dat laatste mag je eigenlijk niet vinden, weet ook Van Hoek. Dus noemt hij het ‘hele mooie woningbouw’, want daar kan toch niemand tegen zijn?

Sterke uitgangspositie

Met zijn uitspraak gaat Van Hoek nogal in tegen Neprom-voorzitter Bart van Breukelen, die op dezelfde dag pleit voor een mooi Nederland. De vastgoedbaas bood donderdag minister Schultz van Haegen de visie ‘Ruimte maken voor het Nationaal Geluk’ aan. Daarin verwijt de Neprom het ministerie niet alleen een totaal gebrek aan visie, maar stelt ze ook dat Nederland ‘met haar netwerk van middelgrote steden in het open blauw-groene landschap een enorm sterke uitgangspositie ten opzichte van monocentrische miljoenensteden als Londen en Parijs.’

Kortom, we kunnen gewoon het coolste land van de wereld worden als we het willen en niet de hele donderse bende volbouwen met ‘misschien-wel-hele-mooie-woningbouw’.

Alle leden tevreden

Maar ja, zo stellig is Van Breukelen dan ook weer niet. ‘Gezien de omvangrijke huishoudensgroei, de differentiatie in woonvoorkeuren en de beperkte ruimte in bestaand stedelijk gebied, moet een deel van de nieuwe huizen gebouwd worden in relatief kleinschalige, ruim opgezette nieuwbouwwijken, aansluitend op bestaand stedelijk gebied en gebruik makend van bestaande voorzieningen en infrastructuur’, zo staat het in het persbericht van de brancheorganisatie.

Eh, wie heeft er nou geen visie? Of kwam de Neprom er niet helemaal uit en moesten alle leden tevreden worden gehouden? Ongetwijfeld dat laatste. En dat is precies waarom Nederland vol wordt gerommeld met misschien-wel-hele-mooie-woningbouw.

Allermooiste dorpsweide

Ter voorbereiding op onze summerschool bezocht ik een paar keer Wijk aan Zee. Dat is een soort eiland in de Tata Steel-zee. Ingeklemd door beperkingen van de staalgigant aan de ene kant, en het Natura 2000-gebied aan de andere kant, kan er alleen maar iets nieuws bij worden gebouwd als er een ander gebouw verdwijnt. Dat vinden de inwoners vast niet allemaal prettig, het staat de economische en sociale groei van het dorp in de weg.

Maar mooi dat de dorpsweide midden in Wijk aan Zee níet wordt volgebouwd. Waar er in andere kustdorpen beetje bij beetje is aangerommeld met misschien-wel-hele-mooie-woningbouw, leidt hier een nieuw toegangshek al tot een stevige discussie.

En gelijk hebben ze. De dorpsweide is het allermooiste wat Wijk aan Zee heeft. En wat mooi is, moet je goed beschermen. Want wat mooi is, biedt ons ‘een enorm sterke uitgangspositie ten opzichte van monocentrische miljoenensteden als Londen en Parijs’. En anders geniet je er gewoon lekker zelf van.

Reageer op dit artikel