blog

Tiny House is riant klein wonen

woningbouw 201

Tiny House is riant klein wonen

Opnieuw loopt Almere voorop, nu door het organiseren van een nieuwe BouwEXPO Tiny Housing. Tiny houses duiken al op meerdere plekken in ons land op: zo staat er tijdelijk een Tiny Tim-huis van FARO Architecten op FABCity in Amsterdam. Wat in Amerika en Canada al lang een echte beweging is, lijkt nu ook door te dringen tot Europa.

Wat is Tiny Housing nu eigenlijk? Gaat het hier om een modegril? De Tiny House Movement is een serieuze beweging met tienduizenden leden. De leden van deze internationale stroming pleiten ervoor om in het wonen terug te keren naar de basis. Naar de authentieke waarde van het wonen als kernactiviteit: efficiënt, betaalbaar en duurzaam. Weg met de afhankelijkheid die van ons allemaal woonconsumenten heeft gemaakt. Weg met de woonverslaving. Leef het leven zelf, is het motto.

Voelt ruim

Zelf ben ik al een tijdje geïntrigeerd door het fenomeen klein wonen. Dat begon door een bezoekje aan Markelo. Daar stonden zes vakantiehuisjes, oorspronkelijk bedoeld voor het personeel van de ‘Superphosphaatfabriek Albatros’ in Pernis en De Vries Robbé uit Gorinchem. De huisjes waren ontworpen door de architect Gerrit Rietveld, mochten niet meer dan 4100 gulden per stuk kosten, waren elk niet groter dan 30m² en boden ruimte aan een gezin van acht personen. Dankzij de briljante indeling en aanpasbare ruimte voelde de woningen bijzonder ruim.

[intermezzos:2]Nog mooier was de woning van 55 m² van mijn partner aan het Columbusplein in Amsterdam (een Tiny House is maximaal 50 m²). Deze Amsterdamse schoolwoning had een briljante plattegrond. Kleine verspringingen in het ontwerp gaven je het gevoel ruim te wonen. Ten slotte ging ik in 1992, niet doorvertellen, met een oude geleende vouwwagen op vakantie. Pas bij de eerste stop maakte ik hem open. Het bleek een architectonisch wonder! Er kwam een heel huis tevoorschijn. En met het aanbrengen van de voortent kon je zelfs volwaardig wonen.

Elke keer verwonderde ik me opnieuw over hoe je in een kleine ruimte toch heel groot(s) kan wonen. Misschien is dat wel het geheim achter de Tiny House Movement. Met een intelligent ontwerp kan je in een klein huis, geplaatst in een aantrekkelijke omgeving, eigenlijk heel goed en goedkoop wonen. Hoe zie je eigenlijk nu al in het Almeerse Homeruskwartier. Deze staalkaart voor Particulier Opdrachtgeverschap kent een buurtje met Tiny Houses avant la lettre; gebouwd onder het motto ‘ik bouw in mijn tuin’.

Genieten van overwaarde

Wie wonen daar? Ouderen die de overwaarde van hun grote woning inruilden voor een ‘klein’ huisje in een ruime tuin en nu genieten van de ruimte. Jongeren die niet de loden last van een hypotheek willen dragen. Twee omvangrijke doelgroepen die om positieve redenen kozen voor een Tiny House en daar heel riant klein wonen. Je zou zeggen dat dit voor gemeenten een goede reden zou moeten zijn ruim baan te geven aan het fenomeen.

Helaas gaat dat niet zo gemakkelijk. Gelukkig toont Almere, de zo vaak ten onrechte verguisde New Town, opnieuw de moed aan Nederland te laten zien dat wonen echt meer kan zijn dan een rijtjeshuis  met weinig kwaliteit, waarvoor de woonconsument een te hoge prijs betaalt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels