blog

Burgerlijke initiatieven

woningbouw Premium 156

Burgerlijke initiatieven

Een wetenschapper wil van mij weten wat er in de woningbouw is veranderd sinds ik de Vastgoedlezing in 2009 hield. Daarin kondigde ik het einde van de aanbodbenadering aan, die een gevolg was van de wederopbouw en de strijd tegen schaarste op de woningmarkt. Heeft de vraagbenadering sindsdien wortel geschoten? Wie naar voorbeelden zoekt, zal prachtige projecten vinden waarin toekomstige bewoners aan het roer hebben gestaan en daardoor iets kregen wat ze niet voor mogelijk hielden.

Kleinschalige projecten

Particulier opdrachtgeverschap is bovendien een serieus marktsegment geworden, zelfs in de grote steden. Juist vanwege de crisis lukte het georganiseerde woningzoekenden kleinschalige projecten op gang te krijgen die er anders nooit waren gekomen. Het leuke is eigenlijk dat dit goed gefaciliteerd wordt door meedenkende gemeenten, behulpzame architecten en kleine en middelgrote bouwbedrijven, die al gewend waren te werken voor de ‘burgerlijke’ markt.

De scherpte van de crisis, de hand op de knip van banken en het wegvallen van klassieke producenten als projectontwikkelaars en woningcorporaties zorgden voor een vacuüm op de woningmarkt waarin ‘burgerlijke’ initiatieven kunnen gedijen. Dat die initiatieven vleugels krijgen, heeft te maken met de (kleine) schaal van het project, met de financiële en inhoudelijke betrokkenheid van de toekomstige bewoners en met een in de bouw ongebruikelijke opvatting van tijd. Een eigen project ontwikkelt zich organisch, niet lineair en zonder al te grote tijdsdruk. Dat laatste maakt afwegingen en optimaliseringen makkelijker.

Macht

Hoe groot zal de macht van toekomstige bewoners worden in de woningbouw? Daarover lopen de meningen uiteen. Volgens kleine en middelgrote bouwers ligt daar de toekomst, maar de grote bedrijven beweren bij hoog en bij laag dat vrijwel iedereen hunkert naar een standaardproduct, overgoten met een kleurig marketingsausje. Laten we vooral hopen dat deze oude paarden op stal blijven.

Reageer op dit artikel