blog

De beukmaat volgt de centen

woningbouw

De beukmaat volgt de centen

Wie wil weten hoe het gaat met de Nederlandse economie, de banken en de bouw, moet een willekeurig nieuwbouwproject bezoeken. De huizen vertellen het verhaal.

Groot, groter, grootst. Nederlandse huizen werden de afgelopen decennia steeds groter. Hoe groter, hoe beter. Leve de vooruitgang! De banken vonden het prima. Hoe meer krediet, hoe rijker ze werden. Nieuwe koopwoningen waren in 1985 gemiddeld nog 380 kubieke meter, in 2007 was dat gestegen naar 564 kuub.

De corporaties konden niet achterblijven. Huurwoningen die in 1985 nog 284 kubieke meter bemeten, waren in 2011 opgeblazen naar 401 kuub.

Lucht

Kredietcrisis. Boem. Weg lucht uit huizenmarkt. En daarmee krompen ook de huizen. Nieuwe koopwoningen zijn teruggegaan naar 530 kubieke meter. Huurwoningen moeten inmiddels genoegen nemen met 326 kuub.

Huizen worden kleiner

 

Ik zag het toen ik onlangs struinde in de databerg van het CBS. De groottes van nieuwbouwwoningen zijn de graadmeter van de Nederlandse economie, concludeerde ik voorzichtig. De beukmaat volgt de centen. Loop maar een willekeurige nieuwbouwwijk in die in aanbouw is, of net opgeleverd. De huizen zijn aan het krimpen. Projectontwikkelaars prikken in een rijtje van acht woningen nog snel een negende woning om de woningen financieel haalbaar te krijgen voor consumenten. En rendabel voor zichzelf.

De krimpende huizen vertellen natuurlijk ook dat grote huizen niet in zwang zijn en vooral kleine huizen wel over de toonbank gaan. Betaalbaarheid wint terrein ten koste van ruimte en luxe.

Prettig

De nieuwe huizen zeggen waarschijnlijk ook dat corporaties kleiner gaan bouwen. Maar misschien nog wel meer dat marktpartijen dat doen. Juist marktpartijen vragen de laatste jaren weer massaal bouwvergunningen aan. Ook voor de huurmarkt.

Op de sociale huurmarkt wil de markt het onderste uit de kan halen. Twintig vierkante meter voor een studio is soms al voldoende. Kleine woningen genereren relatief gezien de meeste huur per vierkante meter, gaf City Pads-directeur Tom Foolen onlangs onomwonden in Cobouw toe.

Kleiner wonen. Voeten op de grond. Nederigheid. Prima. Als het maar prettig wonen is, zou ik zeggen.

Reageer op dit artikel