artikel

Wat kun je doen aan opgelopen levertijden? Fraanje geeft raad

woningbouw 739

Wat kun je doen aan opgelopen levertijden? Fraanje geeft raad

Levertijden en kosten van bouwmaterialen rijzen de pan uit en dat is voorlopig nog niet opgelost, schreef Cobouw eerder deze week. Wat kan de bouw daaraan doen? Peter Fraanje, directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw, weet raad.

Wat moeten bouwers en leveranciers volgens u gaan doen?
“Belangrijk is dat aannemers en fabrikanten ‘projectoverstijgend’ gaan samenwerken. Bouwers die met vaste partners en raamcontracten werken, hebben minder of geen last van de langere levertijden. Een verdere standaardisering in de seriematige woningbouw helpt ook. Als de bouw meer gaat werken met slimme voorkeursmaten, kan er sneller geleverd worden en worden faalkosten beperkt. Zo zijn trapgaten in verdiepingsvloeren nu vaak even groot maar hebben ze een net even andere positie in het vloerveld. Producenten van vloeren moeten nu vaak per project de productie draaien. Daardoor worden de vloeren duurder, terwijl de klant er echt niets mee opschiet. Bouwers kunnen bijvoorbeeld het voorlopig ontwerp van architecten op dit soort kleine, maar belangrijke details corrigeren zonder dat het er anders uitziet. Zulke slimme voorkeursmaten maken verdere industrialisering mogelijk.”

Fraanje vervolgt.
“Daarnaast is de verschuiving van de productie van de bouwplaats naar fabrieken belangrijk. Als onderdelen daar al in elkaar worden gezet, hoeven er veel minder losse materialen te worden besteld. Dit gebeurt overigens al steeds meer, omdat er te weinig bekwame vakmannen zijn op de bouwplaats die het werk daar kunnen doen. Ook wordt er steeds meer vraaggestuurd gebouwd. Er worden niet meer 100 woningen in een keer opgeleverd, maar er worden bijvoorbeeld vijf woningen per keer gerealiseerd. Dan hoef je niet in een keer gevels te bestellen voor 100 woningen, maar voor vijf. De levertijd is dan ‘just-in-time’, terwijl het nu voorkomt dat de gevels voor de ene aannemer klaar staan maar nog niet kunnen worden geleverd, terwijl een andere bouwer er juist op dat moment een aantal nodig heeft.”


Er wordt volgens Fraanje volop geïnvesteerd in woningen uit de fabriek. Foto: Jan Snel Montfoort

Toch klinken dit niet als oplossingen die 1,2,3 zijn doorgevoerd. Wat kunnen bouwers op korte termijn doen aan de oplopende levertijden van materialen?
“Vooral het werken met raamcontracten, wat ik hierboven al zei, kan op korte termijn al werken. Bouwers die dit doen, hebben nu echt minder last van levertijden en oplopende kosten. Zij weten dat ze voor een bepaalde periode materialen geleverd krijgen en hebben daar een prijs over afgesproken. Het gebeurt nu nog veel te vaak dat bedrijven per onderdeel dat ze nodig hebben, drie offertes versturen naar verschillende leveranciers. Ze bekijken per materiaalsoort waar ze die vandaan halen. Dat werkt in deze tijd niet.”

Moeten producenten niet gewoon hun productiecapaciteit opschroeven? “Daar zijn we zeker mee bezig. Tijdens de crisis zijn er veel productielijnen gesloten, maar nu wordt er volop geïnvesteerd in nieuwe capaciteit. Wel daar zit een bepaalde vertragingstijd in. Bovendien zijn producenten ook wat voorzichtig. Want hoe lang houdt de grote vraag aan?”

Hoe lang verwacht u dat deze gekte op de markt aanhoudt?
“Ik verwacht dat het volgend jaar al een stuk beter gaat. Ik ben optimistisch en denk niet dat de levertijden nog veel verder zullen oplopen. Jaren was het zo dat de bouw na een dip weer verder ging op dezelfde manier. Alle onderdelen van een huis werden op de bouwplaats in elkaar gezet. Nu kan dat niet meer, prefabricage en industrialisatie nemen toe omdat er een tekort is aan personeel op de bouwplaats. Dit is goed voor de bouw en goed voor de klant.”

Cobouw schreef eerder deze week een artikel over opgelopen levertijden, op basis van eigen onderzoek. Klik hier voor het artikel.

Reageer op dit artikel