artikel

Waar blijft de huurhuishausse?

woningbouw 7685

Waar blijft de huurhuishausse?

Nederland heeft veel meer huurwoningen nodig. Beleggers maken vaart, corporaties zeggen vaart te gaan maken. Gaat het snel genoeg?

Het is menens. Institutionele beleggers willen dolgraag investeren in Nederlandse huurwoningen. En ze doen het inmiddels ook. Volop. Vorig jaar werden 7000 nieuwe woningen opgeleverd. Dit jaar wordt op 10.000 gerekend.

Elke stad heeft voldoende huurwoningen nodig

Het mogen er zelfs veel meer worden, roepen de vastgoedbeleggers al een tijdje in koor. In de pijplijn zitten 25.000 huurwoningen. Dat mogen er wat hen betreft 50.000 worden. Er moet een inhaalslag komen. Elke stad is gebaat bij voldoende huurwoningen.

Het CBS ziet een serieuze toename van het aantal bouwplannen van marktpartijen. In zowel 2015 als 2016 werden vergunningen verleend voor ruim 10.000 nieuw te bouwen huurwoningen.

Bouwdrift beleggers niet genoeg

Toch is de bouwdrift van beleggers niet genoeg om het gat op te vullen dat corporaties achterlaten. De volkshuisvesters hebben in 2016 vergunningen verleend gekregen voor – niet schrikken – slechts 4.400 nieuwe huurwoningen. Corporaties bouwden aan het begin van de crisis nog 40.000 woningen per jaar.

 

Gelukkig gaan de corporaties hun bouwtempo versnellen. Althans dat zeggen ze. “We gaan sowieso 34.000 woningen bouwen”, belooft Norder in een interview met Cobouw. Die 34.000 zijn de bouwambities van alle corporaties bij elkaar opgeteld. Als de corporaties daarin slagen, bouwen ze twee keer zoveel als in 2015, toen maar 17.000 huurhuizen werden opgeleverd.

Hiep hiep hoera?

Hiep hiep hoera? Nog niet. In het verleden werden de ambities van de volkshuisvesters dikwijls niet gehaald.

Geld lijkt in ieder geval het probleem niet om deze keer wel te slagen. Toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties rekende in november vorig jaar voor dat corporaties bijna 100.000 woningen extra kunnen worden, bovenop de reeds geplande woningbouwproductie.

Ook kan 11 miljard euro extra aan woningverbetering en duurzaamheid uitgegeven worden, becijferde de toezichthouder.

Misschien wel meer dan 34.000

Sowieso 34.000 nieuwe woningen dus. Misschien worden het wel meer dan 34.000 per jaar, zegt Norder. Hoeveel meer moet volgens hem in de verschillende regio’s worden bepaald.

Vanaf 2018 moet het dus gaan stormlopen. Door het hele land bouwborden met Te Huur erop. Dat betekent echter wel dat er dit jaar nog heel veel plannen concreet gemaakt moeten worden, vergunningen verleend moeten worden en bouwlocaties bouwrijp gemaakt moeten worden.

Opschieten dus

Want in 2016 gebeurde dat nog veel te weinig. Beleggers en corporaties kregen in 2016 gezamenlijk vergunningen voor 15.100 nieuwe huurwoningen. Niet bijster veel dus. In 2015 waren er meer bouwplannen. En ook tussen 2009 en 2012.

Opschieten dus met die huurhuishausse.

 

Reageer op dit artikel