artikel

Haut: hoogbouw die zichzelf ‘terugkweekt’

woningbouw Premium 635

Haut: hoogbouw die zichzelf ‘terugkweekt’
Team V Architectuur

Het Amsterdamse appartementengebouw Haut wordt met 73 meter voorlopig het hoogste houten gebouw van Europa. Maar als het aan architect Do Janne Vermeulen van Team V Architectuur ligt, krijgt bouwen met hout snel en veelvuldig navolging. “Wij willen de ontwikkeling verder helpen. Hoe meer houten gebouwen, hoe beter. Het levert namelijk meer bos op in plaats van minder.”

Vorige week werden de plannen voor Haut, een appartementencomplex van 21 verdiepingen in het Amsterdamse Amstelkwartier, bekrachtigd in een overeenkomst met de gemeente. Projectontwikkelaars Lingotto en Nicole Maarsen zetten daarmee de eerste stap in de realisatie van – de door architectenbureau Team V en ingenieursbureau Arup uitgedachte – woontoren. De bedoeling is dat er halverwege volgend jaar begonnen wordt met de bouw. In 2019 moet Europa’s hoogste houten woontoren klaar zijn.

CLT panelen

Do Janne Vermeulen, architect-directeur en founding partner van Team V Architectuur, werkte de afgelopen maanden samen met Arup aan het ontwerp van Haut. Doelbewust is gekozen om de draagconstructie volledig uit hout op te trekken. “Alleen de kelderbak en de plint worden van beton, vanwege de drassige Amsterdamse bodem. Voor de rest wordt de hoofddraagconstructie, die in Nederland normaal gesproken van beton of staal is, hier van hout.” Dat betekent dat de wanden en vloeren dragend zijn en vervaardigd worden van constructieve CLT panelen. Waarbij CLT staat voor Cross Laminated Timber, geprefabriceerde gelamineerde houten platen van Europees naaldhout uit duurzame beheerde productiebossen.

Voor de CLT-panelen wordt spinthout gebruikt, hout uit de buitenrand van de stam

Vermeulen: “Voor de CLT-panelen wordt spinthout gebruikt, het zachte, laagwaardige, hout uit de buitenrand van de stam. Met behulp van duurzame lijmtechnieken wordt van laagwaardig hout een hoogwaardige constructief product gemaakt dat bijdraagt aan een duurzame ‘No Waste’ houtproductie.” De houten constructie draagt volgens Vermeulen bij aan een flinke CO2-reductie doordat hout als opslagplaats van het broeikasgas dient. En omdat er Europees naaldhout uit duurzaam beheerde productiebossen gebruikt wordt, waarbij voor iedere omgehakte boom er meer worden terug geplant. “We kweken het gebouw in tien jaar weer terug,” legt Vermeulen uit.

Buitenlaag

Andere voordelen van hout zijn volgens Vermeulen de betere thermische isolatie waardoor er minder ingepakt hoeft te worden. Verder is het licht en voert het vocht af.

De buitenkant van Haut bestaat straks niet uit hout. Vermeulen: “Hout heeft als nadeel dat het niet zo mooi en gelijkmatig verweerd. En we wilden geen dragende gevel met hele kleine raampjes. We hebben daarom voor witgrijs microbeton, hoog rendement zonnepanelen en veel glas gekozen. Voordeel is dat het hout op die manier een beschermende buitenlaag krijgt.”

Een ander nadeel van houten scheidingswanden tussen de appartementen is de lage akoestische isolatie van het materiaal. Daarom worden de CLT panelen tweezijdig bekleed met geluidsisolerende voorzetwanden van gips. De vloeren worden ook uitgevoerd met CLT panelen maar voorzien van een zwevende dekvloer.

Hortus

Zoals wij het doen levert het meer bos op in plaats van minder

 Bouwen met hout vraagt om een andere vorm van engineering en is vooralsnog duurder dan bouwen met staal of beton. Vermeulen staat echter vierkant achter de ambities van opdrachtgever Lingotto. “We hebben de tender voor het kavel juist gewonnen vanwege ons antwoord op de ambitieuze uitvraag van de gemeente. Op dit moment is er wereldwijd een bouwen met hout-race gaande. We zijn niet de eersten en vast ook niet de laatste. En dat is goed. Want zoals wij het doen levert het meer bos op in plaats van minder. Wij willen die ontwikkeling graag verder helpen.”

En juist daarom komt er in de plint van Haut straks een openbare tuin: HAUT’s Hortus. Er wordt bovendien geëxperimenteerd met energieopwekkend glas en afvalwater dat wordt gezuiverd zodat het bruikbaar wordt voor de kas en de kwekerij in die hortus. “In deze binnentuin willen we straks schoolklassen ontvangen die we uitleg geven en laten ervaren wat we met Haut willen uitdragen.”

Reageer op dit artikel