artikel

Ouwe meuk? Weg ermee!

woningbouw Premium 169

Ouwe meuk? Weg ermee!

In een recent interview met Rijksbouwmeester Floris Alkemade roept hij ontwikkelaars op niet langer in oude reflexen te schieten door telkens lege terreinen te bebouwen.

Nieuwbouw is in zijn ogen namelijk een zeer conservatief proces, terwijl leegstand zo’n geweldige experimenteerruimte biedt.

Vooropgesteld, de intenties van de Rijksbouwmeester zijn goed. Maar zijn oproep voelt tegelijk ook een beetje aan als mosterd na de maaltijd. Sinds de crisis immers wordt er overal volop met transformatie van oude gebieden en gebouwen geëxperimenteerd. Er wordt echt al lang niet meer automatisch naar nieuwbouw in het weidegebied gegrepen. Ik vraag mij hardop af wat de Rijksbouwmeester nou eigenlijk wil. Is dit het per se willen bewaren van oude panden? Of is dit het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving?

Natuurlijk zijn er heel veel interessante en mooie oude gebouwen die het verdienen gekoesterd te worden. Maar er is ook veel oude meuk, die ooit eens in het grijze verleden zonder enige passie of creativiteit is gebouwd in een tijd dat er een enorme (woning)nood was. Moeten we die voor de eeuwigheid willen bewaren?

Volgens planning moeten er de komende decennia nog 1 miljoen woningen bijkomen. Qua ruimtebeslag is dat ongeveer nog een half procent extra ruimtebeslag. Natuurlijk is het prima om een flink deel van die benodigde productie via transformatie in hoge dichtheden binnenstedelijk te realiseren, maar maak er alsjeblieft geen dogma noch obsessie van. Helaas gebeurt dat wel als we doen zoals Alkemade doet om ‘transformatie van lelijke en moeilijke gebouwen’ tot norm te gaan verheffen. Alsjeblieft niet zeg.

Echt ouwe meuk? Weg ermee!

Reageer op dit artikel