artikel

‘We zijn een handige projectontwikkelaar geworden’

woningbouw Premium 126

‘We zijn een handige projectontwikkelaar geworden’
vorm.nl

Vorm is tijdens crisis efficiënter geworden, maar wil zich nog eens 30 procent verbeteren, zegt Daan van der Vorm. “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.”

Een gezonde mix van van bouwen en projectontwikkeling

Een van de weinige grote bouwers die zijn omzet fors ziet stijgen en goede marges haalt (6,5 procent bruto). Hoe doet Vorm dat? “Goed hè! Dat ga ik jou niet uitleggen”, lacht Daan van der Vorm aan de telefoon. Een tipje van de sluier? Dat wil de directeur-eigenaar van de ontwikkelende bouwer uit Papendrecht wel geven. “Een gezonde mix van van bouwen en projectontwikkeling.” Vorm wordt door opdrachtgevers ook vaker gevraagd dan voorheen. Dat Vorm financieel “erg gezond” is, helpt volgens de directeur “absoluut”.

Ook belangrijk voor de opkomst van ontwikkelende bouwers als Vorm is het wegvallen van grote vastgoedontwikkeltakken van banken, zoals ING RED en MAB. Daardoor is er, ondanks de gekrompen markt, meer ruimte voor de rest.

Eenvoudigere projecten kunnen we ook door anderen laten doen

Natuurlijk is Vorm zelf ook veranderd. “We zijn een handige projectontwikkelaar geworden”, vindt Van der Vorm. Een projectontwikkelaar die niet alles zelf bouwt. “We hebben een bepaalde spanwijdte.” De rek is er nu uit. Alles boven de huidige omzet wordt daarom aan partners uitbesteed. Zo werken bouwers als Van Wijnen, De Vries en Verburg, Boogert (Oosterland, Zeeland) al voor Vorm Projectontwikkeling. Grote gecompliceerde werken pakt Vorm Bouw vaak zelf op. “Eenvoudigere projecten kunnen we ook door anderen laten doen.”

Tevreden met de huidige marges is Van der Vorm nog niet. Het moet volgens hem mogelijk zijn om nog efficiënter te worden. Minimaal 30 procent. Heeft Van der Vorm zijn organisatie dan onvoldoende aangepast tijdens de crisis? Integendeel, zegt hij. “Maar er kan altijd nog iets beter. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Er is bijvoorbeeld nog ongelooflijk veel winst te halen door de integratie van onze planningen met die van onze toeleveranciers en onderaannemers.”

Wel is er een kritische noot in het jaarverslag gericht op het eigen bedrijf en de branche. “In een opwaartse markt hebben wij in het verleden ons te weinig verbeterd – ook wij konden blijkbaar de luxe van een goede markt niet aan; wat overigens een breed gedragen gewoonte is in onze branche.” Maar Vorm heeft geleerd. “Uiteraard gaan wij niet opnieuw in die valkuil stappen.”

Het is volgens Van der Vorm een “mooie verslaving om continu de kostprijzen voor onze klanten te kunnen verlagen, en de kwaliteit en het werkplezier te vergroten en daardoor de marges te verruimen.”

Die kostprijsverlaging komt niet tot stand door leveranciers uit te knijpen, benadrukt hij. “Integendeel. We hebben onze doorlooptijden enorm verkort door afspraken met partners te maken. We hebben een vaste hofhouding aan bedrijven waarmee we werken. Als zij op tijd weten hoeveel capaciteit nodig is, wordt hun productie betrouwbaarder. Op die manier kunnen ze zich gemakkelijker conformeren aan onze planningen en kosten.” Dat levert voor zowel Vorm als de partnerbedrijven betere resultaten op.

Reageer op dit artikel