artikel

‘Ik blijf aanwezig. Jullie zijn nog niet van me af’

woningbouw 222

‘Ik blijf aanwezig. Jullie zijn nog niet van me af’

Ellen van Acht vertrekt als directeur van KUUB. Ze gaat aan de slag in het familiebedrijf van haar partner, dat onlangs de formule van Scapino overnam uit de failliete Macintosh-boedel. “Met pijn in het hart neem ik afscheid. Maar echt weg uit de bouw ga ik niet.”

De overstap van bouw naar retail is voor Van Acht niet zo’n vreemde. Ook met KUUB en later Reimarkt, de online winkel voor het verduurzamen van woningen, inspireerde de bevlogen bouwvrouw de sector met sprekende voorbeelden uit de retail, waarbij ze er keer op keer op hamerde dat klantwaarde het allerbelangrijkste is.

Ze mag dan vertrekken als directeur van KUUB, een rol waarin ze de bouw behoorlijk opschudde en regelmatig tegen heilige huisjes schopte, echt weg is ze niet, zo benadrukt ze. “Ook in mijn nieuwe baan krijg ik te maken met een bouwopgave en met binnenstedelijke ontwikkelingen. Bovendien blijf ik betrokken bij het woningbouwatelier in Almere. Jullie zijn dus nog niet van me af!”

De teamspirit die het gezamenlijk werken aan grote projecten met zich meebracht zal ze het meest missen, vertelt ze. “Dat je bij een oplevering met veertig, vijftig man staat die allemaal zeggen ‘dat is mijn project’, dat is zo gaaf. Hopelijk krijg ik dat snel weer voor elkaar.”

Maar er zijn ook zaken die ze zal missen als kiespijn. “Het wantrouwen dat een soort van ingebakken lijkt in de bouw. Het feit dat opdrachtgevers iets aanbesteden, zelf precies denken te weten hoe iets moet en vervolgens alleen op prijs selecteren. Dat snap ik sowieso niet, dat je niet altijd kiest voor het beste product voor een goede prijs. En dat er zoveel van hetzelfde wordt gebouwd voor de laagste prijs. Ook in de bouw geldt dat je zoveel meer kunt als je durft te kiezen voor elkaar. Vinden dat ik moet kiezen is ook de belangrijkste reden voor mijn vertrek. Ik wil heel graag doorbouwen aan ons bedrijf, maar dat gaat niet samen met mijn huidige werk. Dan moet je dus durven kiezen.”

Van Acht kijkt met trots terug op de tijd bij KUUB dat werd opgericht om groepen particulieren te adviseren, te begeleiden en te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun eigen nieuwbouwwoning. “Ik ben trots op veel dingen. Op het feit dat startup Reimarkt in amper drie jaar is uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Op de Herman Wijffels Innovatieprijs. Op mijn achtste plek in de ABN Amro duurzame 50, ofwel Van Acht op acht. Maar eigenlijk ben ik het meest trots op al die collectieven die in de afgelopen jaren boven zichzelf zijn uitgestegen en al die mooie dingen gebouwd hebben. Op het feit dat ik berichtjes ontvang van mensen die vertellen hoe blij ze zijn in hun zelfgebouwde huis. Maar je doet natuurlijk niets alleen. En dus ben ik ook trots op de teams van KUUB en Reimarkt.” 

Reageer op dit artikel