artikel

Van Gelder: “We duiken er nog niet blind in”

woningbouw

Van Gelder: “We duiken er nog niet blind in”
Fotograaf Ronald Bakker

Met de overname van Holleman Santpoort speelt Van Braam-Minnesma handig in op de exploderende bouwmarkt in Noord-Holland. Niets is echter minder waar. “Wij doen niet mee aan die race.”

Hij had de vraag al verwacht, verraadt het snelle antwoord van Peter van Gelder, directeur van Van Braam-Minnesma. “Nee, nee, we zijn niet bezig met het aftroeven van onze concurrenten hier in Noord-Holland. Deze overname heeft echt helemaal niets te maken met de snel aantrekkende markt.”

Ja, hij ziet ook dat sommige Noord-Hollandse aannemers druk bezig zijn werk binnen te harken en hij ziet bedrijven overnames doen waarvan hij denkt: is dat wel zo verstandig? Alsof er helemaal geen crisis is geweest. Alsof de tijden van voor 2008 zijn teruggekeerd.

“Weet je”, zegt Van Gelder met een onvervalst Noord-Hollands accent, “ik denk dat we met z’n allen in de bouw nog steeds op een dun draadje lopen. De markt herstelt, maar niet overal en niet over de volle breedte. Er is veel dynamiek rond Amsterdam en de Zaanstreek, maar er zijn ook plekken waar dat niet zo is. Je kunt gewoon nog geen al te grote risico’s nemen. En dat doen wij dan ook niet.”

Nuchter vervolgt hij: “We duiken er niet blind in, gaan niet voor een snelle omzetgroei en proberen niet overal zoveel mogelijk werk weg te halen. We doen bijvoorbeeld niet mee aan openbare aanbestedingen. En we gaan ook niet zomaar voor elk project rekenen. Eigenlijk zeggen we momenteel vaker nee dan ja. Als we zouden willen zouden we veel harder kunnen groeien. Aan die race doen wij echter niet mee.”

Restaurateur

Strategisch is de overname van Holleman Santpoort natuurlijk wel. Het ruim 80-jarige bedrijf uit Velserbroek is sterk in renovatie en onderhoud en bovendien een erkend restaurateur. Juist naar die activiteiten, zo is de algemene verwachting, neemt de vraag de komende jaren alleen maar toe.

Van Gelder: “Dat Holleman een erkend restaurateur is, is een extra plus. Het is een waardevolle toevoeging. Door de ervaring van ons en onze moeder Thunnissen Groep te combineren met de deskundigheid van Holleman, komen we ook op andere lijsten te staan; kunnen we ook grote renovatie- en restauratieprojecten binnenhalen.”

Kwaliteit

G aat het Van Braam-Minnesma dan helemaal niet om extra volume te creëren? Na een kleine aarzeling geeft Van Gelder toch wel een klein beetje toe. “We groeien straks naar een omzet van 100 miljoen euro. Dat heeft ook zo zijn voordelen. Opdrachtgevers vragen steeds meer om kwaliteit, maar doen ook graag zaken met bouwers die een sterke marktpositie hebben en financieel gezond zijn.”Thunnissen

Van Braam-Minnesma maakt deel uit van de Thunnissen Groep, die dit jaar een omzet verwacht van 100 miljoen. Thunnissen telt ruim honderd medewerkers en is actief in nieuwbouw, onderhoud en renovatie. In 2014 werd samen met Koudijs Nieuw-Vennep een belang genomen in Van Braam-Minnesma. Inmiddels is deze renovatiespecialist uit Wormerveer volledig in handen van Thunnissen. 

Reageer op dit artikel