artikel

’We moeten meer de ruimte krijgen’

woningbouw Premium

’We moeten meer de ruimte krijgen’

“Het woningmarktbeleid in de Achterhoek is star”, vindt Leo te Bogt, directeur van KlaassenGroep en Bouwend Nederland en voorzitter van de samenwerkende gemeenten in de regio´s Achterhoek en Liemers. “Innoveren? Nauwelijks mogelijk.”  

Achtergrond foto: Nota-Nulwoningen in Ulft op basis van het Casa Vita-concept van de KlaassenGroep

Begin over het feit dat de bouwsector moet vernieuwen en Te Bogt is het er onmiddellijk mee eens. Hij weet. Ook de komende jaren regent het geen nieuwbouwopdrachten in de Achterhoek.

Nee. Hoe mooi wonen nabij de Duitse grens, tussen de IJssel en de oude IJssel ook is, voor ontwikkelende bouwers ligt het werk in de ‘afgelegen hoek’ niet voor het oprapen. Tot 2025 is er hooguit plaats voor netto drieduizend nieuwbouwwoningen. Met de nieuwe regionale afspraken moet er nog een dikke streep door tientallen projecten.

Met het oog op krimp begrijpt Te Bogt dat het mes nog een keer in projecten moest. Over de manier waarop dat gaat, is hij minder te spreken. “Wij vinden de woonvisie van de acht gemeenten hier te star. We zijn bang dat die de boel op slot zet. De weg die hier wordt bewandeld, is bijna een telraamdiscussie. Het gevaar daarvan is dat bouwplannen stagneren of zelfs sneuvelen op één woning die niet mag worden gebouwd. Terwijl dit met enige aanpassing prima plannen zijn. Wij willen best flexibel acteren, maar dan moeten we wel de ruimte krijgen.”

Flexibiliteit is haast een modewoord vandaag de dag op de woningmarkt. It takes two to tango, vindt Te Bogt. “Het wijzigen van bestemmingsplannen duurt  ontzettend lang, dat weten we allemaal. Wij vinden daarom dat gemeenten juist voorwaarden moeten scheppen die maken dat mensen hier willen blijven wonen en kunnen blijven wonen. Als mensen honger hebben, moet je zorgen dat je ze kunt voeden.”

Bouwen voor de leegstand zal echt niet zomaar meer gebeuren, poogt de bouwdirecteur de wethouders gerust te stellen. “Na de crisis bouwt niemand nog lukraak. Maar nieuwbouw van hoge kwaliteit biedt mensen ook de keuze. Het is kortweg goed voor de doorstroming op de woningmarkt.”

Hij sluit zijn ogen niet voor de problemen die daaruit voort kunnen komen. “Waar het om gaat is dat we op een slimme manier moeten voorkomen dat hier straks allemaal vervelende en niet gebruikte gebouwen staan. Op de vuilnisbelt creëer je ook niets. Daarom moeten we kiezen voor leefbaarheid en kwaliteit. En wat niet goed is, zullen we moeten slopen.”

Innoveren lijkt voor de Achterhoekse bouwer pure noodzaak. Ook de gebouwde omgeving in de Achterhoek kan een flinke verduurzamingsbeurt gebruiken. Dat vereist slimme oplossingen. De jeugd heeft de toekomst, meent Te Bogt.

“Wij willen daarom vernieuwingen in het bouwonderwijs doorvoeren, niet langer vastgeroeste meningen opvoeden en het imago van de bouw verbeteren. De basis moet anders. We spreken niet meer over de timmer- en metselwereld, maar over een wereld waarin we 3D modelleren, waar we ontwerpers opleiden en makers. Bovenal begint vernieuwing in de hoofden van mensen. Met oude landkaarten nieuw land ontdekken gaat niet lukken.”

Traditioneel

Het zijn mooie woorden, maar wat betekenen ze? Ook in de regio van een bejubelde maakindustrie krijgen bouwers het verwijt dat ze te weinig investeren in innovatie. Te Bogt vindt dat te makkelijk. “In crisistijd staat innovatie bij bouwbedrijven niet op de eerste plaats. Ik zie ook best bedrijven die vernieuwend bezig zijn. Maar de markt moet vernieuwing ook oppakken. Vaak kiezen opdrachtgevers voor traditionele oplossingen. Tegen dat dilemma loopt ook de KlaassenGroep vaak aan. Bijvoorbeeld met onze concepten voor Casa Vita, waaronder een nul-op-de-metervariant.”

Dat de crisis niet voorbijging aan de Achterhoek is een understatement. De ING becijferde eind 2015 dat er in zeven jaren van crisis ruim 3500 bouwbanen verdwenen. Diverse bouwbedrijven vielen om of stelden orde op zaken.

“Voor de komende jaren ziet het er niet veel beter uit”, voelt Te Bogt aankomen. “De grotere omzetvolumes zijn al langere tijd weg. Veel beter wordt het ook niet, want de grote opdrachten zoals het aanpakken van scholen en andere openbare gebouwen zijn al gerealiseerd. Voor grotere volumes zullen bouwers uit de Achterhoek moeten uitwijken naar het midden en westen van het land.”

Uitwijken? Te Bogt ‘is made’ in de Achterhoek. Moet de bouwer niet gewoon gaan samenwerken met de maakindustrie? “Dat biedt de bouw zeker kansen, maar we moeten eerst iets doen aan de verzuiling binnen de bouwsector zelf en investeren in procesinnovatie. Productinnovatie loont nauwelijks voor bouwbedrijven. Als producent van glas kun je een innovatie met een hogere isolatiewaarde overal kwijt. Een bouwer kan een innovatieve woning hooguit honderd of tweehonderd keer toepassen. Wij missen dus een bredere afzetmarkt. En nul-op-de-meter voor de bestaande bouw klinkt fantastisch, maar is voor de meeste corporaties gewoon niet haalbaar. Tijd voor een living woninglab in de Achterhoek? Ik zou daar een voorstander van zijn, maar dat vraagt ook om een bijdrage van overheden, het onderwijs en andere opdrachtgevers. Onze sector bestaat al uit de meest goedkope adviesbureaus die er zijn.”

 Op dinsdag 23 februari vindt in Doetinchem het vijfde Cobouw Café plaats. Centraal staan de kansen voor de bouwsector in de regio Achterhoek. Hoe gaat de bouwsector de innovatieve maakindustrie van de Achterhoek achterna? Wat betekent dit voor de specifieke opgaven waar deze regio mee te kampen heeft? Onder meer Jan Engels (portefeuillehouder Smart Industry regio Achterhoek), Folkert Pozte (Graafschap College), Jeroen Schoot (Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen), Ellen van Acht (Reimarkt), Nico Wissing (NLgreenlabel), Jan Salverda (woningcorporatie Domijn) en Jan Willem van de Groep (ARXlabs) schuiven aan.

Leo te Bogt duelleert tijdens de bouwbattle met Wilbert Ebbers (directeur van EBU Bouwpartners) over innovatie in de bouw.

Locatie: Café Hendrixen, de Grutstraat 31. Doetinchem.
Aanmelden kan via www.cobouw.nl/cobouwcafé.

Het Cobouw Café in de Achterhoek wordt mede mogelijk gemaakt door Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen, Stichting Doetinchem Woonstad en ARXlabs.
 

Reageer op dit artikel